Trwa ładowanie...

10 faktów o herbacie, o których nie miałeś pojęcia

 Agnieszka Gotówka
Agnieszka Gotówka 27.11.2018 13:56
herbata
herbata (istock)

Większość Polaków pije ją codziennie. Jedni uważają ją za zdrową, inni wręcz odwrotnie. Herbata, bo o niej mowa, to owiany wieloma mitami napój. W jakiej postaci jest najlepszy dla organizmu? Jakie cenne substancje zawiera? Poznaj 10 faktów o herbacie, które musisz znać.

Herbata kryje w sobie właściwości, o których wiele osób nie miało pojęcia
Herbata kryje w sobie właściwości, o których wiele osób nie miało pojęcia

1.Herbata zielona, czarna, biała wszystkie powstają z tego samego krzewu Camelia Sinesis ale różnią się procesem obróbki zerwanych lisci, okresem zbioru, tym samym smakiem i właściwościami. Dodatkowa każdy rodzaj herbaty może też mieć swój gatunek w zależności od kraju pochodzenia czy metod uprawy np. liście zielonej herbaty Gyokuro różni to od innych gatunków że są przykrywane matami bambusowymi.

Herbaty bok wody, są najczęściej spożywanym napojem na świecie. Piją ją zwykli mieszkańcy miast i wsi oraz głowy państw. Może kosztować niewiele, ale też być na tyle droga, że nie każdego na nią stać. Jedna z ajdroższych herbata świata to japońska zielona Gyokuro. Jej liście kosztują nawet 1200 zł za kilogram!

2.Herbata bywa też walutą. Tak jest w Tybecie czy Mongolii, gdzie jej liśćmi można płacić za towary i usługi.

3.Ten szlachetny napój można nie tylko pić. W Birmie zielone i świeże liście herbaty traktowane są jak sałata, a w Tybecie można zjeść ugotowaną z nich zupę. Z kolei Tajlandia słynie z herbaty kiszonej, która stanowi dodatek do dań mięsnych i ryb.

4.Herbata odegrała też pewną rolę w historii Stanów Zjednoczonych. Pod nazwą The Boston Tea Party (Herbatka bostońska) w 1773 roku odbył się polityczny protest mieszkańców Bostonu, który dziś uznaje się za wczesny epizod rewolucji amerykańskiej. W nocy konspiratorzy wyrzucili ze statków zacumowanych w porcie cały ładunek herbaty chińskiej.

5.Herbata obfituje w katechiny, substancje prozdrowotne o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca, obniża też ciśnienie krwi i wspomaga leczenie otyłości. Nie każda herbata jednak zawiera taką samą ilość katechin, ich zawartośc zależy od tego jakiej herbaty użyjemy oraz jak precyzyjnie ją zaparzymy. Herbata z gatunku Gyokuro ma cztery razy więcej katechin niż jakiekolwiek inne liście. To właśnie z nich przygotowany jest napój SOTI Natural Green Tea.

6.Herbata może być spożywana przez wszystkich członków rodziny. Istotne jest jednak, by pochodziła z jak najlepszego źródła oraz była precyzyjnie zaparzona. Naturalne napoje herbaciane SOTI powstają poprzez dostosowanie 15 parametrów parzenia i występują w różnych wariantach , dzięki czemu każdy może wybrać coś odpowiedniego dla siebie. Miłośnikom klasycznej zielonej herbaty polecana jest herbata jaśminowa.

Wielu zwolenników ma również miętowa z trawą cytrusową oraz czerwona herbata rooibos z imbirem (to klasyczna herbata na odchudzanie). Dzieciom smakuje z kolei Popcorn Tea z naturalnym słodem ryżowym. Ma lekko słodki smak z posmakiem prażonej kukurydzy.

7.Herbatę często serwujemy z różnymi dodatkami, np. z cukrem czy cytryną. Słodyczy lepiej nadać jej jednak za pomocą miodu, bo jest zdecydowanie zdrowszy. Trzeba dodawać go do lekko schłodzonego naparu, by nie stracił swoich właściwości. Jesienią i zimą natomiast często serwujemy herbatę z cytryną. Napój ten skutecznie rozgrzewa i poprawia samopoczucie. Okazuje się jednak, że może również szkodzić zdrowiu.

Dlaczego? Otóż w liściach herbaty znajduje się glin (aluminium). 25 proc. tego pierwiastka przedostaje się do naparu, gdy zalejemy susz wodą. Nasz organizm jednak go nie przyswaja, chyba że do herbaty dodamy cytrynę, pozostawiając w filiżance fusy. Zachodzi wówczas reakcja chemiczna, której efektem jest powstanie cytrynianu glinu. A ten już z łatwością przenika do organizmu i kumuluje się w mózgu. Zdaniem naukowców może się to przyczynić do wystąpienia choroby Alzheimera.

8.Zielona herbata pobudza lepiej niż kawa, a jest przy tym zdecydowanie zdrowsza. Obecna w niej teina pobudza mózg do wysiłku, zwiększa się też wydolność fizyczna organizmu. Wykazuje łagodne działanie przeciwbólowe i wspomaga pracę jelit. By jednak zielony napar faktycznie dodał energii, musi być parzony krótko, w przeciwnym razie uzyska się efekt odwrotny.

Herbata jest dobra na odchudzanie. Odpowiednio zapaarzona herbata zawiera flawonoidy a one przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt i działają moczopędnie. Napój herbaciany bez dodatku cukru to zatem odpowiedni sposób na uzupełnienie płynów po treningu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze