Diety dla chorych

Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej. Odpowiednio zbilansowana dieta do rodzaju dolegliwości i choroby odgrywa ogromną rolę w procesie leczenia, a także powrotu do zdrowia.


Szczegółowe zalecenia dietetyczne przy poszczególnych schorzeniach i problemach zdrowotnych pacjenta powinien określić lekarz lub wykwalifikowany dietetyk. Zgodnie z zaadami zdrowego żywienia, chory powinien spożywać posiłki pięć razy dziennie. Wszystkie produkty powinny być przygotowane tuż przed spożyciem. Podobnie jak w diecie dla osób zdrowych, dieta w danych jednostkach chorobowych powinna dostarczać odpowiednią ilość energii i składników odżywczych. Bardzą ważną rolę w procesie leczenie pełni odpowiednia podaż białka, gdyż jego niedobór w diecie, często zaostrza przebieg istniejących chorób. Ponadto jest przyczyną spadku odporności organizmu, co wiąże się ze zwiększoną zachorowalnością na infekcje bakteryjne, wirusowe oraz grzybiczne. Najlepiej podawać chorym produkty zawierające pełnowartościowe białko, a mianowicie drób, cielęcina i ryby oraz jajka. Ryby oprócz białka są również doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowej regeneracji organizmu. Tłuszcze zwierzęce, margarynę i olej należy warto jest zastąpić oliwą z pierwszego tłoczenia, która dostarcza kwasy tłuszczowe omega - 3.

W celu poprawy prawidłowej funkcji jelit oraz stanu flory bakteryjnej jelit należy jeść błonnik rozpuszczalny w wodzie, który znajduje się w marchewce, jabłkach. W wielu jednostkach chorobowych, a szczególnie dla osób leżących zaleca się dietę łatwostrawną. Chory nie powinien przejadać, ponieważ leżąc, nie może spalić kalorii, co grozi nadwagą. W tej diecie również ważne są pokarmy bogate w witaminy, sole mineralne i łatwo przyswajalne białka. Dietę należy wzbogacić o duże ilości soków i przecierów warzywnych lub owocowych, ponieważ bezruch często prowadzi do zaparć.

Ważne jest również spożywanie odpowiedniej ilości płynów dziennie - 2 litry na dobę. Dieta pooperacyjna powinna być lekkostrawna i zawierać takie posiłki, jak kleiki ryżowe, tarte warzywa i owoce czy zupy jarzynowe. Potrawy dla chorych najlepiej przyrządzać na parze, gotować i piec w folii. W ten sposób zachowuje się cenne witaminy i minerały, a posiłki stają się lekkostrawne. Specyficzny jest jadłospis dla cierpiących na raka. Każdy rodzaj nowotworu wymaga spożywania nieco innych posiłków, ponieważ nadmierna podaż witaminy B12 oraz kwasu foliowego może u nich przyspieszyć proces nowotworzenia.

Helicobacter pylori – dieta. Produkty wskazane i zakazane

Helicobacter pylori – dieta. Produkty wskazane i zakazane

Katarzyna Kurek Katarzyna Kurek
Zakazane na śniadanie. Powodują obrzęk i silny ból stawów

Zakazane na śniadanie. Powodują obrzęk i silny ból stawów

Karolina Rozmus Karolina Rozmus
Bije rekordy popularności. Hamuje rozwój raka jelita grubego

Bije rekordy popularności. Hamuje rozwój raka jelita grubego

Paula Komendarczuk Paula Komendarczuk
Dieta a choroby serca. Te produkty zwiększają ryzyko zawału

Dieta a choroby serca. Te produkty zwiększają ryzyko zawału

Karolina Rozmus Karolina Rozmus
Napój na kości i stawy (WIDEO)

Napój na kości i stawy (WIDEO)

Ból stawów w chorobach zapalnych. Jak się go pozbyć?

Ból stawów w chorobach zapalnych. Jak się go pozbyć?

Karolina Rozmus Karolina Rozmus
Dieta zdrowa dla żołądka

Dieta zdrowa dla żołądka