Nie ma żadnych wartości i promuje raka. Polacy leją na patelnię bez opamiętania
Ten olej roślinny od lat jest powszechnie stosowany w polskich kuchniach z uwagi na neutralny smak, niską cenę i łatwą dostępność. Jednak mało kto wie, że nie powinno się na nim smażyć. Pod wpływem wysokiej temperatury traci wszystkie wartości odżywcze
Zbija ciśnienie i cholesterol. Bije na głowę oliwę z oliwek
Mniej znany niż olej słonecznikowy czy oliwa z oliwek, olej rydzowy kryje w sobie niezwykłe bogactwo składników odżywczych. Ten tłoczony na zimno tłuszcz z nasion lnianki siewnej może przynieść naszym organizmom wiele korzyści. Co sprawia, że jest zdrowszy
Złoto polskich pól. Wystarczą dwie łyżki dziennie, by utrzymać cholesterol w ryzach
Oliwa północy Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych olejów w Europie. Ostatnio wypierany jest z kuchni przez inne tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek albo masło klarowane, ale nie warto z niego rezygnować. Na rynku dostępne są oleje rafinowane
Jeden z najlepszych tłuszczy. Ogromne wsparcie dla serca, żył, skóry
Oliwa przestała być rzadko spotykanym i luksusowym produktem, ponieważ obecnie można ją nabyć za naprawdę przystępną cenę. Mimo że jest powszechnie stosowana w krajach śródziemnomorskich, także w Polsce coraz częściej używa się jej do przygotowywania
Mózg ją kocha. Ryzyko demencji spada aż o 30 proc.
Badacze z Harvardu wzięli pod lupę jeden z rodzajów tłuszczu roślinnego, który stanowi podstawę diety mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Trwające 28 lat obserwacje dowiodły, że może on zmniejszać ryzyko śmierci z powodu demencji o niemal 30 proc.
"Płynne złoto" wypij tuż po przebudzeniu. Efekty zauważysz już po pierwszym dniu
Sposób, w jaki rozpoczynamy poranek, ma istotne znaczenie nie tylko dla naszego samopoczucia, lecz także może mieć wpływ na stan zdrowia. Spożycie łyżki oliwy z oliwek na pusty żołądek może przynieść wiele korzyści. Dlaczego zatem warto przyjąć "płynne
Najzdrowsze oleje. W Polsce są nadal niedoceniane
Pomimo podobnej zawartości kalorii (około 120 kalorii na łyżkę stołową), oleje spożywcze różnią się składem odżywczym. To od ich składu zależy zaś to, czy sprzyjają naszemu zdrowiu. Po jakie oleje warto sięgać, a jakich nadużywać nie należy? Oto 9 przykładów.
Olej MCT - rodzaje, właściwości prozdrowotne, zastosowanie
Olej MCT to rodzaj tłuszczu, który składa się z triglicerydów krótko- lub średniołańcuchowych. Są one zwykle izolowane z olejów roślinnych, takich jak olej kokosowy lub olej palmowy. Są łatwo przyswajalne przez organizm i szybko metabolizowane. Olej
Hamuje wzrost komórek rakowych. Powinien znaleźć się w każdym domu
Większość ludzi ma swoje sprawdzone metody na wiele dolegliwości. Domową apteczkę warto jednak wzbogacić olejem z czarnuszki. Ten produkt upora się z wieloma problemami zdrowotnymi oraz korzystnie wpłynie na organizm. Właściwości oleju z czarnuszki Olej
Mity i błędy dotyczące stosowania olejów w kuchni. Wciąż wierzy w nie wielu Polaków
Są pełne prozapalnych kwasów omega-6, zawierają związki, które organizmowi szkodzą, nie mają żadnych wartości. Niestety, mimo łatwego dostępu do wyników najnowszych badań, wciąż powielane są mity na temat tłuszczów roślinnych. Konsekwencją wiary w niektóre
Liczy się jakość, a nie ilość. Braki tłuszczu w diecie widać gołym okiem
Coraz lepiej zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważne są tłuszcze w naszej diecie. To wcale nie jest tuczący, bezwartościowy wypełniacz. Tłuszcze wspierają narządy wewnętrzne, chronią skórę, są kluczowe dla układu nerwowego i krwionośnego, a nawet budują
Usuwa złogi z jelit i obniża cholesterol. Redukuje ból i obrzęk stawów
Olej sezamowy jest nie tylko doskonałym dodatkiem do pieczywa, słodkich wypieków, mięsa i sałatek, ale także bogatym źródłem witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Z uwagi na korzystne właściwości zdrowotne, warto uwzględnić go w swojej diecie.
Najzdrowszy tłuszcz. Zapobiega demencji, ryzyko zgonu spada o 30 proc.
Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) zauważyli, że osoby regularnie spożywające oliwę z oliwek są mniej zagrożone śmiercią spowodowaną demencją. Jest to pierwsze badanie sprawdzające związek między dietą a liczbą zgonów z powodu
Są źródłem polifenoli i cennych kwasów tłuszczowych. Czy wiesz, jak prawidłowo używać oleju w kuchni?
Oleje roślinne. Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych W piramidzie żywieniowej tłuszcze zajmują ostatni, ale niemniej istotny stopień. Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie na ilustracji umieścili butelkę oleju, orzechy i pestki. To
Polacy uwielbiają, ale to najgorszy olej. Ekspert radzi unikać
Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia, która w piramidzie żywienia na samym szczycie umieszcza tłuszcze roślinne, podaż tego makroskładnika powinna sięgać maksymalnie 30 proc. dziennego spożycia. Ale liczy się nie tylko ilość, lecz również
Zrezygnuj raz na zawsze. Prosty sposób, by uniknąć chorób serca i stanów zapalnych
Oleje roślinne mogą być klasyfikowane jako przetworzone lub nieprzetworzone (niefiltrowane, nierafinowane), w zależności od procesu, jaki przeszły po wydobyciu ze źródła roślinnego. Czym się od siebie różnią? Które z nich wybierać na kolejnych zakupach?
Najlepszy olej na zbicie cholesterolu. Jeden z najtańszych
Zdrowe odżywianie stanowi ważny element dobrej kondycji organizmu, a rodzaj tłuszczów, które spożywamy, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia sercowo-naczyniowego. Na jakie tłuszcze się zdecydować, żeby potrawy nam smakowały, a zdrowie sprzyjało?
Kwas linolowy - gdzie występuje i jak działa na organizm?
Kwas linolowy należy do nienasyconych kwasów tłuszczowych i grupy omega-6. Ponieważ nie jest syntetyzowany przez organizm, musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Ważne jest jednak nie tylko spożywanie go w odpowiednich ilościach, ale i proporcjach.
Nie wrzucaj na patelnię. Nie ma gorszego tłuszczu do smażenia niż ten olej
Masło szybko się pali, oliwa traci swoje właściwości przeciwzapalne, smalec podnosi poziom cholesterolu. Jednak podgrzewanie tych tłuszczów nie jest wcale bardziej szkodliwe niż smażenie na oleju kokosowym. Dziś dietetycy nie mają wątpliwości. Olej kokosowy
Najzdrowszy olej. Uderza w raka, napędza mózg, wymiata tłuszcz i cholesterol
Napędza mózg, pomaga jelitom, dba o układ krążenia, a nawet chroni przed nowotworami. Tę niezwykłą moc olej lniany zawdzięcza bezcennym dla zdrowia kwasom omega-3 i omega-6, a także przeciwutleniaczom. By w pełni korzystać z tych właściwości, najlepiej