10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

W wielu marketach można obecnie znaleźć dział z nieprzetworzonymi produktami ekologicznymi. Warto regularnie go odwiedzać, gdyż znajdują się tam zdrowe produkty pełnoziarniste i białkowe bez dodatku substancji polepszających smak oraz z niewielką ilością konserwantów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Will Merydith / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

/ 9Terminy ważności produktów spożywczych

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Health Gauge / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

To oczywiste, że im dłuższy jest termin ważności danego produktu, tym większa jest zawartość w jego składzie sztucznych substancji i konserwantów. Z tego względu lepiej ograniczyć spożycie długoterminowej żywności. Pozbawione sztucznych dodatków produkty spożywcze mają krótszy termin ważności, ale są za to zdecydowanie zdrowsze.

/ 9Czytanie etykiet

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Daniel Oines / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Badania naukowe wykazały, że osoby regularnie kontrolujące etykiety produktów spożywczych lepiej się odżywiają i często mają mniejszą wagę ciała. W szczególności warto kontrolować zawartość mięsa w wędlinach. Często w ich składzie znajdują się niepotrzebne zapychacze, woda oraz tłuszcz – składniki, które nie są korzystne dla naszego zdrowia i mogą być przyczyną nadwagi.

/ 9Zawartość błonnika

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Andrew Malone / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Warto sprawdzać etykiety poszczególnych produktów spożywczych pod kątem zawartości tego składnika. Przykładowo, porcja prawdziwego pełnoziarnistego makaronu powinna zawierać 5-6 gramów błonnika. Natomiast w ciągu całego dnia zalecane jest spożycie 20-40 gramów tej substancji.

/ 9Produkty bez dodatku soli

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Dubravko Sorić / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Przeciętny człowiek znacząco przekracza dzienne zapotrzebowanie na sól. Co więcej, wcale nie jest to wynik nadmiernego dosalania potraw. Większość soli, którą spożywamy w ciągu dnia pochodzi z żywności przetworzonej. Z tego względu rozmaite posiłki lepiej przygotowywać samodzielnie w domowym zaciszu. Warto również kontrolować etykiety produktów spożywczych pod względem zawartości soli. Dzienne zapotrzebowanie na sól wynosi jedynie 6 g.

/ 9Unikanie tłuszczów trans

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Na etykietach produktów spożywczych często można znaleźć termin „utwardzone tłuszcze roślinne”. To niekorzystnie działająca na nasz organizm grupa tłuszczów trans. Spożywanie żywności zawierającej w składzie utwardzone tłuszcze roślinne może zwiększyć poziom cholesterolu we krwi. Co więcej, z czasem może się to przyczynić do wystąpienia chorób układu krążenia.

/ 9Unikanie cukru

Obraz
© Zdjęcie autorstwa orzalaga / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Rezygnacja ze słodyczy nie zawsze jest równoznaczna z ograniczeniem cukru prostego w diecie. Składnik ten często można znaleźć w produktach takich jak: mleko sojowe, przyprawy czy rozmaite soki owocowe. Poza tym, cukier często ukrywa się pod hasłami: glukoza, maltoza, fruktoza, sacharoza czy syrop glukozowo-fruktozowy. Możemy znacząco ograniczyć spożycie cukrów prostych jedynie poprzez dokładne czytanie etykiet produktów spożywczych.

/ 9Wykorzystanie ziół do przyprawiania dań

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Ariesa66 / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Świeże bądź suszone zioła nadają potrawom niezwykły aromat i smak. To doskonały sposób na eliminację nadmiaru soli w codziennej diecie. Możesz poprawić smak pomidorów, dodając odrobinę bazylii, ziemniaków poprzez dodatek szczypiorku, a sałatek poprzez dodatek mięty.

/ 9Zdrowe źródła białka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jing / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Białko jest niezbędnym dla naszego organizmu składnikiem budulcowym. Ten surowiec wcale nie musi pochodzić z mięsa. Korzystnie działające na nasze zdrowie produkty spożywcze stanowiące bogate źródło białka to: ryby, jaja, sery, orzechy, fasola oraz soja.

/ 9Zdrowe odżywianie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Warto zrezygnować ze spotkania ze znajomymi w barze typu fast food, gdzie serwują pizze, hot dogi i hamburgery, na rzecz wspólnego spotkania w zaciszu domowym i przyrządzenia zdrowych posiłków.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka