Zdrowe alternatywy dla niezdrowego cukru

Najbardziej powszechna substancja słodząca, czyli cukier, jest jednocześnie najbardziej szkodliwa. 100 g produktu zawiera aż 400 kalorii. Spożywanie nadmiernych jego ilości może powodować otyłość i nadwagę, zmniejszenie apetytu, próchnicę zębów, podrażnienie przewodu pokarmowego czy chorobę niedokrwienną serca. Nie bez powodu cukier, obok soli, jest nazywany „białą śmiercią”. Jeżeli nie jesteśmy w stanie całkiem z niego zrezygnować, to warto wiedzieć, czym możemy go zastąpić w naszej diecie.

Zdrowe alternatywy dla niezdrowego cukruZdrowe alternatywy dla niezdrowego cukru
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Jeanny / <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>
Aleksandra Miłosz

Miód

Miód to najbardziej znany i rozpowszechniony zamiennik cukru na polskich stołach. Jest bardzo ceniony ze względu na minerały i enzymy. Ponadto zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, kobaltu, jodu i potasu. Można w nim znaleźć także witaminy z grupy B, kwasy organiczne, woski, pyłki kwiatowe. Nie jest jednak odpowiedni dla osób, które są na diecie lub łatwo przybierają na wadze – ma więcej kalorii niż biały cukier. Jest za to polecany w okresie jesiennym, ponieważ wzmacnia odporność i dodaje sił, warto więc dodać jego łyżeczkę do herbaty malinowej.

Stewia

Stewia to roślina idealna dla osób będących na diecie – jest prawie bezkaloryczna, a w dodatku nawet 300 razy słodsza od cukru. W przemyśle spożywczym używa się jej w różnych postaciach: proszku, liści, ale także świeżej. Swoją słodycz zawdzięcza stewiozydom. W jej składzie można też znaleźć witaminę C, cynk, selen, chrom, żelazo, mangan, krzem, wapń, potas. Wzmacnia serce, układ krążenia i odpornościowy. Działa też bakteriobójczo i grzybobójczo. Może być stosowana do słodzenia gorących napojów, gotowania i pieczenia. Dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością.

Ksylitol

To inaczej cukier brzozowy. Jak nazwa wskazuje, jego pochodzenie jest w pełni naturalne. Jest tak samo słodki jak biały cukier, ale prawie o połowę mniej kaloryczny. Dzięki temu, że w organizmie wywołuje odczyn zasadowy, a nie kwasowy, można mu przypisać działanie antybakteryjne. Z perspektywy medycznej ważne jest także to, że podnosi poziom cukru we krwi znacznie wolniej niż biały cukier i inne jego zamienniki. Ksylitol wspomaga leczenie osteoporozy, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia. Warto pamiętać, aby włączać go do diety stopniowo. Za bezpieczną dawkę przyjmuje się 3 łyżeczki dziennie. Jego największą wadą jest wysoka cena, ok. 40 zł za kilogram w sklepach ze zdrową żywnością.

Lukrecja

A właściwie wyciąg z korzenia lukrecji. Słodsza od białego cukru prawie 50 razy, a jej największą wadą jest to, że w smaku przypomina anyż. Spożywanie lukrecji poleca się osobom, które mają częste problemy żołądkowe, zapalenia gardła i dróg oddechowych. Ponadto działa przeciwzapalnie, moczopędnie i przeczyszczająco. Nie wszyscy mogą ją stosować, ponieważ wchodzi w reakcje z innymi lekami i obniża ich skuteczność. Do swojej diety nie powinny jej włączać kobiety w ciąży oraz osoby z niewydolnością nerek.

Syrop klonowy

Z pnia klonu pobierany jest sok, a po odparowaniu wody powstaje jasnobrunatny syrop. Ma on dużo cukru, ale także sporo soli mineralnych, wapnia, magnezu, manganu i potasu. Jest dużo mniej kaloryczny niż biały cukier i miód. Najczęściej występuje jako dodatek do gofrów czy naleśników, ale może też być stosowany do owoców, ciast, płatków śniadaniowych, sałatek.

Melasa

Melasa jest substancją uboczną produkcji cukru. Występuje w postaci ciemnego, gęstego syropu. Zawiera dużo żelaza, dlatego jest dobrą alternatywą dla kobiet w ciąży, osób z anemią czy sportowców. Można jej używać do słodzenia wypieków, deserów, kawy czy herbaty.

Słód ryżowy i jęczmienny

Słody zbożowe przede wszystkim poprawiają trawienie. Słód ryżowy powstaje przez rozdrabnianie pełnych ziaren,  wydziela się wówczas gęsty płyn, który miesza się z odrobiną słodu jęczmiennego. Słód ryżowy stanowi przede wszystkim bogate źródło energii, która uwalnia się powoli i długo pozostaje w organizmie. Zawiera też bardzo dużo witamin z grupy B.

Syrop z agawy

To meksykańska substancja słodząca produkowana z kaktusa. Jej główną zaletą jest to, że zawiera inulinę, naturalny probiotyk powodujący wzrost flory przewodu pokarmowego, a co za tym idzie, usprawnia jego pracę. Obniża także poziom cholesterolu i ma niski indeks glikemiczny. Jest też bogatym źródłem błonnika.

Na rynku można znaleźć wiele alternatyw dla zwykłego, białego cukru. Pomimo tego, że są zdrowsze, warto pamiętać, że nawet one w zbyt dużej ilości mogą być szkodliwe dla zdrowia. Należy zatem wzbogacić swoją dietę o owoce i warzywa, które są źródłem cukrów prostych, czyli fruktozy i glukozy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka