10 korzyści z jedzenia jaj
Jedno jajko jest źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak witamina A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, fosfor oraz selen.
Cenne dla organizmu białko
W jajach zawarte jest pełnowartościowe białko, łatwo przyswajalne przez układ pokarmowy człowieka i zawierające szereg aminokwasów niezbędnych do zachowania podstawowych funkcji życiowych. Ten składnik stanowi ważny element budowy narządów, tkanek i komórek.
Odchudzanie
Ze względu na sporą zawartość białka, jaja szybko potrafią zapewnić uczucie sytości. To z kolei zmniejsza chęci na podjadanie między posiłkami i tym samym sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała.
Zdrowie dla oczu
Zawarta w jajach luteina jest niezbędna do zachowania zdrowych oczu. Zapobiega wystąpieniu schorzeń, takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Ponadto pozytywnie wpływa na ostrość widzenia.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważnym elementem naszej diety, gdyż organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć. Są one między innymi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu czy zdrowia skóry.
Obniżanie poziomu cholesterolu
Badania kliniczne potwierdzają, że regularne spożywanie jaj może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego we krwi. Jest to związane z działaniem obecnej w ich składzie lecytyny oraz kwasami omega-3.
Poziom dobrego cholesterolu
Do niedawna sądzono, że zbyt częste spożywanie jaj wywiera niekorzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Obecnie wiadomo, że jaja mogą przyczynić się do wzrostu dobrego poziomu cholesterolu (HDL) we krwi. To z kolei odgrywa również istotną rolę w procesie obniżania stężenia złego cholesterolu we krwi.
Wspomaganie przebiegu ważnych funkcji biologicznych organizmu
Jaja stanowią źródło cennej dla organizmu choliny. Składnik ten uczestniczy przy procesie metabolizowania węglowodanów, białek i tłuszczy. Ponadto, wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy i wspomaga procesy usuwania toksyn z organizmu.
Obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi
Nadmiar trójglicerydów we krwi może przyczynić się do wystąpienia schorzeń układu krążenia, takich jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca. Obecność jaj w diecie może temu zapobiec.
Zmniejszenie ryzyka udaru mózgu
Ze względu na to, że jaja obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, przyczyniają się również do obniżenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Chociażby z tego względu warto regularnie spożywać jajka.