Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Monika Frank
Zwalcz ból i stan zapalny z pomocą natury
1 z 8Szpinak
O bezdyskusyjnie pozytywnym wpływie szpinaku na nasz organizm jesteśmy przekonywani od dzieciństwa – i słusznie. Okazuje się bowiem, że poza szeregiem witamin (głównie witaminy K, C oraz E, a także folacyny) i mikroelementów, dużej ilości żelaza niezbędnego m.in. dla prawidłowej pracy układu krążenia, potasu, wapnia i magnezu, roślina ta zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Szpinak zawiera również chlorofil, który jest odpowiedzialny za jego zieloną barwę.
Związki te nie tylko chronią przed rozwojem stanu zapalnego, ale również pomagają usuwać już powstały, a dodatkowo usprawniają zachodzące w naszym organizmie procesy regeneracyjne.
Przeczytaj także: Często bagatelizowana infekcja. Podnosi ryzyko zawału i chorób serca