10 rad dla osób odchudzających się
Przejście na dietę zawsze jest trudną i wymagającą odpowiedniej motywacji decyzją. Najczęściej jest to spowodowane naszym sceptycznym podejściem, zdrowa żywność kojarzy nam się raczej z czymś nieprzyjemnym, niesmacznym, a ponadto kosztownym. Dlatego większość z nas nie ma ochoty zmieniać swoich przyzwyczajeń żywieniowych. Jednak wystarczy wprowadzić zaledwie kilka małych zmian do swojego codziennego menu, aby poprawić stan swojego zdrowia, a przy tym zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
1. Spożywaj regularnie posiłki!
Osoby, które chcą poprawić funkcjonowanie swojego układu trawiennego powinny spożywać posiłki systematycznie. Najlepiej, aby było to 5 lub 6 posiłków w odstępach trzygodzinnych lub czterogodzinnych.
Dowiedz się więcej
2. Grejpfrut na zdrowie!
Specjaliści od żywienia już od dawna wiedzą, że grejpfrut ma zbawienne działanie na nasze zdrowie. Osoby, które często jadają ten owoc mają wyrównany poziom insuliny. Dzięki temu zmniejsza się apetyt, co w dalszej perspektywie oznacza utratę zbędnych kilogramów. Wskazane jest, aby codziennie jeść trzy połówki grejpfruta. W ten sposób można schudnąć w ciągu 3 miesięcy nawet 1,5 kg!
3. Postaw na ciepłe posiłki!
Doskonale pamiętamy rady naszych mam, aby codziennie zjadać ciepły obiad. Niestety, nie zawsze postępujemy zgodnie z ich wskazówkami. Tymczasem ciepły posiłek ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Kiedy na naszym talerzu znajdzie się gorące danie, wówczas wolniej je spożywamy. W efekcie możemy odpowiednio wcześniej odczuć sytość. Ponadto udowodniono, że ciepły posiłek ma bardziej intensywny smak oraz zapach. Dzięki temu wydaje nam się, że zjedliśmy więcej.
4. Wybierz lepsze płatki!
Bardzo dobrym pomysłem na dobry początek dnia jest zjedzenie porcji płatków z mlekiem. Jednak należy wybierać te, które są bogate w składniki odżywcze, np. owsiane lub jęczmienne. Specjaliści od żywienia nie polecają słodkich płatków, a nawet kukurydzianych. Dostarczają one jedynie niepotrzebnych kalorii.
5. Śpij jak najdłużej!
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia ilość snu wpływa bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Jakość naszego snu ma również wpływ na nasze odchudzanie. Jeśli śpimy dłużej, wtedy produkujemy mniej hormonu stresu, a co za tym idzie, zmniejsza nam się apetyt.
6. Pij zielone!
Jeśli decydujesz się na przejście na dietę, ale uwielbiasz wypić od czasu do czasu filiżankę kawy lub herbaty, nie musisz rezygnować z tej przyjemności. Możesz czarne napoje zastąpić zielonymi. Naukowcy udowodnili, że zielona herbata bardzo korzystnie wpływa na nasz metabolizm, a jednocześnie pobudza.
7. Jedz białko i chudnij!
Bardzo ważnym składnikiem odżywczym, który powinien być dostarczany każdego dnia jest białko. Nie może go również zabraknąć w dobrze skomponowanej diecie. Białko zwiększa bowiem uczucie sytości, ponieważ uwrażliwia mózg na leptynę – hormon odpowiedzialny za stan najedzenia.
8. Zapomnij o słodkich napojach!
Słodkie napoje wpływają bardzo niekorzystnie na nasze zdrowie. Spożywane w dużych ilościach mogą być źródłem nadwagi oraz cukrzycy. Ponadto zwiększają nasz apetyt. Najlepiej zastąpić je wodą mineralną lub własnoręcznie przyrządzonymi sokami owocowymi.
9. Wybierz razowe zdrowie!
W pieczywie razowym, płatkach zbożowych czy brązowym ryżu znajduje się duża ilość błonnika. Składnik ten znacznie zmniejsza wchłanianie niebezpiecznych tłuszczów. Ponadto zwiększa poczucie sytości. Nie należy również zapominać o tym, że takie produkty są po prostu bardzo smaczne i spożywanie ich to prawdziwa przyjemność.
10. Planuj zakupy
Zanim wybierzemy się na zakupy, dobrym pomysłem jest zrobienie listy i bezwzględne trzymanie się jej. Nie powinniśmy wchodzić do sklepu zmęczeni lub głodni. Dzięki temu nie kupimy wysokokalorycznych produktów, które szybko zaspokajają głód, jednak nie są dobre dla naszego zdrowia.
Powyższe rady są bardzo proste, chociaż wprowadzenie ich w życie wymaga pewnej samodyscypliny. Jednak efekty takiego poświęcenia będą widoczne prędzej czy później i z pewnością staną się motywacją do dalszego eliminowania złych nawyków żywieniowych.
Artykuł autorstwa mgr inż. Agnieszki Kopacz