10 zdrowych zamienników codziennych produktów
Niesłodzony mus jabłkowy może być bardzo dobrym zamiennikiem cukru, oleju czy masła stosowanych podczas przyrządzania ciast. Jeden kubek cukru, oleju czy masła równa się jednemu kubkowi musu jabłkowego. W ten sposób redukujemy kalorie i wzbogacamy posiłki w błonnik.
Nasiona Chia
Nasiona Chia można stosować zamiast jajek. Kuchenna matematyka prowadzi do ustalenia wzoru, gdzie jedna łyżka nasion wymieszana z trzema łyżkami wody równa się jednemu jajku. By powyższe zdanie było prawdziwe, należy po wymieszaniu odczekać dziesięć minut, by mikstura nabrała konsystencji żelu. Jest to dobre rozwiązanie dla diabetyków i alergików. Tym bardziej, że dostarczamy sobie jednocześnie białka i dobrych kwasów tłuszczowych omega-3.
Cukinia
Użyj obieraka kuchennego, by przyrządzić spaghetti. W tym wypadku cukinia zastępuje makaron. Następnie możesz delikatnie wrzucić ją na patelnię, by przyrządzić razem z pesto. W ten sposób redukujesz liczbę węglowodanów w diecie oraz zwiększasz ilość warzyw, które zjadasz.
Kalafior
Kalafior może w skuteczny sposób zastępować ryż. Najpierw go posiekaj, a następnie umieść w blenderze i rozdrabniaj do uzyskania konsystencji typowej dla ryżu. Zawiera on związki siarki, które przyczyniają się do detoksykacji wątroby i chronią przed rozwojem nowotworów.
Jogurt typu greckiego
Jogurt typu greckiego z powodzeniem może zastąpić śmietanę podczas przygotowywania sosów, zup, sałatek i wielu innych potraw. Redukujemy w ten sposób ilość kalorii i tłuszczu zawartego w posiłku. Dodatkowo wpływamy korzystnie na układ odpornościowy oraz procesy trawienne.
Nieprzetworzone ziarna kakao
Nieprzetworzone ziarna kakao mogą zastąpić czekoladowe chipsy. Warto się nimi posłużyć, przygotowując muffinki, ciastka i ciasteczka. Zawierają one mniej tłuszczu i cukru, a więcej przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na pracę serca.
Masło migdałowe
Masło migdałowe jest zastępnikiem masła orzechowego. Pierwsze z nich zawiera mniej cukru, soli i tłuszczu, co jest bardziej korzystne dla zdrowia.
Komosa ryżowa
Komosa ryżowa może zastąpić kaszę kuskus. Jest to produkt bezglutenowy, dzięki czemu mogą spożywać go osoby wykazujące nań nietolerancję oraz alergicy. Zawiera również cynk i błonnik. Aby pozbyć się smaku goryczki, należy przed gotowaniem opłukać nasiona.
Stewia
Stewia to naturalny słodzik, który jest trzysta razy bardziej słodki niż cukier. Przy czym nie powoduje on wzrostu poziomu insuliny i cukru we krwi. Dwie łyżki stewii zastępują jedną łyżkę cukru.
Mrożone banany
Mrożone banany mogą zastąpić lody. Mrożone plasterki bananów umieść w blenderze i doprowadź do gładkiej konsystencji lodów. W dalszym ciągu jesz pyszny deser, ale o mniejszej ilości kalorii, tłuszczu i cukru. Wprowadzasz natomiast do diety witaminę C, potas i błonnik, które działają na organizm korzystnie.