13 produktów, które mają dobroczynny wpływ na serce
W codziennej diecie powinniśmy unikać dużej ilości soli, cukru i tłuszczy trans. Smak potrawy poprawią świeże zioła. To one sprawią, że nasze danie stanie się zdrowe dla serca. Te źródła smaku wraz z orzechami, jagodami i nawet kawą mogą być częścią zdrowej dla serca diety. Źródłem antyoksydantów są: rozmaryn, oregano i tymianek.
Czarna fasola
Czarna fasola jest pełna składników odżywczych – folianów, antyoksydantów i magnezu oraz błonnika, który pomaga kontrolować poziom cholesterolu i cukru we krwi. Rada: puszkowana czarna fasola to wygodny sposób na dodanie jej do zup i sałatek – należy ją wcześniej odcedzić, aby pozbyć się dodatkowego sodu.
Łosoś
Łosoś to jeden z najlepszych pokarmów dla serca. Bogaty jest w kwasy tłuszczowe omega-3: kwas eikozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy. Te składniki mogą zmniejszać ryzyko chorób serca i obniżać ciśnienie krwi. Łosoś redukuje też poziom triglicerydów i pomaga łagodzić stany zapalne. Zaleca się spożywanie 2 porcji łososia lub innej tego typu ryby tygodniowo. Rada: piecz łososia w folii z ziołami i warzywami lub dodawaj kawałki łososia do sałatki albo taco.
Tuńczyk
Tuńczyk to kolejne dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3, a zazwyczaj kosztuje mniej niż łosoś. Inne ryby bogate w te kwasy to makrela, śledź, pstrąg czy sardynki. Rada: grilluj stek z tuńczyka z koperkiem i cytryną, a puszkowanego tuńczyka kupuj w wodzie, a nie w oleju.
Oliwa z oliwek extra virgin
Oliwa z pierwszego tłoczenia jest szczególnie bogata w antyoksydanty, które pomagają chronić naczynia krwionośne. To również dobre źródło tłuszczów nienasyconych – lepszych dla serca niż nasycone tłuszcze obecne w maśle. Rada: używaj nieco oliwy w sałatkach, gotowanych warzywach lub z chlebem. Wybieraj oliwę tłoczoną na zimno i spożywaj w ciągu pół roku.
Orzechy
Garstka orzechów włoskich dziennie obniża cholesterol i łagodzi stany zapalne w tętnicach. Jedz je zamiast chipsów czy ciastek. Dobrym wyborem są również migdały, które można dodawać do deserów, ryb i warzyw.
Tofu
Jedz tofu, a dostarczysz organizmowi białka, minerałów przyjaznych sercu, błonnika i zdrowych tłuszczy. Tofu można pokroić na kawałki, a potem grillować, dobrze nadaje się także jako dodatek do zupy.
Bataty
Zamień zwykłe białe ziemniaki na bataty. Są one bogate w błonnik, witaminę A oraz likopen i nie spowodują szybkiego wzrostu cukru we krwi. Rada: wzmocnij naturalną słodycz batatów cynamonem i sokiem z limonki, zamiast stosować cukier.
Pomarańcze
Ten słodki, soczysty owoc zawiera walczącą z cholesterolem pektynę, jak również potas, który pomaga kontrolować [ciśnienie krwi](ciśnienie krwhttps://portal.abczdrowie.pl/badanie-cisnienia-krwi-wartosci-prawidlowei). Średnia pomarańcza to 62 kalorie i 3 gramy błonnika.
Botwina
To ciemnozielone, liściaste warzywo jest bogate w potas i magnez, które kontrolują ciśnienie krwi. Botwina zawiera też błonnik, witaminę A i antyoksydanty. Rada: podawaj botwinę z grillowanym mięsem lub rybą. Podsmażaj krótko z oliwą z oliwek i czosnkiem do zmięknięcia, a następnie dodaj zioła i pieprz.
Owsianka
Owies w każdej postaci jest przyjazny sercu, gdyż obniża poziom złego cholesterolu. Porcja owsianki daje uczucie sytości na kilka godzin, powstrzymuje ataki głodu i pomaga stabilizować poziom cukru, co liczy się w przypadku osób cierpiących na cukrzycę. Rada: zastąp 1/3 mąki mąką owsianą w naleśnikach i pieczonych smakołykach. Używaj owsa zamiast bułki tartej do panierowania.
Kawa
Kawa i herbata mogą chronić serce. Badania pokazały, że 3–4 filiżanki kawy dziennie mogą także wpływać na obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę. Jeśli jednak masz już nadciśnienie, uważaj, gdyż kofeina pogorszy sytuację. Rada: pij kawę czarną, bez śmietanki czy cukru.
Jagody
Jagody zawdzięczają swój kolor antocyjanom, które mają zbawienny wpływ na serce. Zawierają one także beta-karoten, luteinę, witaminę C, foliany, magnez, potas i błonnik. Rada: dodawaj świeże lub suszone jagody do płatków śniadaniowych, owsianki, naleśników lub jogurtu.