16 października Światowy Dzień Żywności
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji serwis do zamawiania jedzenia online foodpanda.pl przygotował krótki poradnik dla wszystkich osób, które przez oszczędzanie jedzenia chciałyby przyczynić się do ochrony środowiska.
Celem Światowego Dnia Żywności jest przede wszystkim edukacja społeczeństwa.
Dzień Żywności już od ponad 30 lat (od 1979 roku) podnosi świadomość ludzi w zakresie zrównoważonego gospodarowania produktami spożywczymi i ma przypominać opinii publicznej o najbardziej potrzebujących. Niewłaściwe gospodarowanie nadwyżkami jedzenia jest jednak wciąż bardzo dużym problemem współczesnego świata. Mimo, że na świecie produkuje się więcej żywności niż jest to potrzebne, to jest wiele miejsc, w których problem niedożywienia jest wciąż aktualny.
Obchody Światowego Dnia Żywności mają na celu nie tylko zwrócić uwagę ludzi na problem głodu, ale także uzmysłowić nam, że każdy z nas ma wpływ na to, jak wygląda świat, w którym żyjemy! Dlatego nawet małe zmiany naszych codziennych nawyków żywieniowych mogą wpłynąć na poprawę naszego otoczenia. W jaki sposób?
Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się robić zakupy „na zapas” i z doświadczenia wiemy, że wiele z zakupionych w ten sposób produktów jest nam zwyczajnie niepotrzebnych i leży w naszej lodówce aż do utraty terminu przydatności do spożycia. Takie „chomikowanie” nie jest dobrym rozwiązaniem ani dla środowiska, ani dla naszego portfela. Świetnym pomysłem szczególnie dla singli i osób, które nie muszą gotować dla dużej rodziny może być też zamawianie jedzenia z dostawą. Nie ma wtedy ryzyka, że przygotowana przez nas ilość jedzenia okaże się zbyt duża, nie zjemy jej przez kolejne dni i danie zwyczajnie się zepsuje.
Jak w takim razie najlepiej gospodarować żywnością? Oto kilka prostych rad od portalu foodpanda.pl, które pomogą nam oszczędzić – jedzenie, środowisko i pieniądze:
- Rób listy zakupów i planuj swoje posiłki korzystając wyłącznie z potrzebnych produktów.
- Kupuj dokładnie tyle, ile potrzebujesz.
- Sprawdzaj daty przydatności do spożycia i przechowuj żywność zgodnie z zaleceniami producenta.
- Kładź starsze produkty z przodu: w ten sposób szybciej wykorzystasz te, których data przydatności kończy się najprędzej.
- Nakładaj mniejsze porcje, a dopiero gdy ją zjesz pierwszą, weź dokładkę.
- Zamawiając z restauracji, nie wyrzucaj resztek dania – możesz je zamrozić i zjeść później.
- Nie gotuj dużych porcji.