Trwa ładowanie...

16 października Światowy Dzień Żywności

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji serwis do zamawiania jedzenia online foodpanda.pl przygotował krótki poradnik dla wszystkich osób, które przez oszczędzanie jedzenia chciałyby przyczynić się do ochrony środowiska.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Celem Światowego Dnia Żywności jest przede wszystkim edukacja społeczeństwa.

Dzień Żywności już od ponad 30 lat (od 1979 roku) podnosi świadomość ludzi w zakresie zrównoważonego gospodarowania produktami spożywczymi i ma przypominać opinii publicznej o najbardziej potrzebujących. Niewłaściwe gospodarowanie nadwyżkami jedzenia jest jednak wciąż bardzo dużym problemem współczesnego świata. Mimo, że na świecie produkuje się więcej żywności niż jest to potrzebne, to jest wiele miejsc, w których problem niedożywienia jest wciąż aktualny.

Obchody Światowego Dnia Żywności mają na celu nie tylko zwrócić uwagę ludzi na problem głodu, ale także uzmysłowić nam, że każdy z nas ma wpływ na to, jak wygląda świat, w którym żyjemy! Dlatego nawet małe zmiany naszych codziennych nawyków żywieniowych mogą wpłynąć na poprawę naszego otoczenia. W jaki sposób?

Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się robić zakupy „na zapas” i z doświadczenia wiemy, że wiele z zakupionych w ten sposób produktów jest nam zwyczajnie niepotrzebnych i leży w naszej lodówce aż do utraty terminu przydatności do spożycia. Takie „chomikowanie” nie jest dobrym rozwiązaniem ani dla środowiska, ani dla naszego portfela. Świetnym pomysłem szczególnie dla singli i osób, które nie muszą gotować dla dużej rodziny może być też zamawianie jedzenia z dostawą. Nie ma wtedy ryzyka, że przygotowana przez nas ilość jedzenia okaże się zbyt duża, nie zjemy jej przez kolejne dni i danie zwyczajnie się zepsuje.

Jak w takim razie najlepiej gospodarować żywnością? Oto kilka prostych rad od portalu foodpanda.pl, które pomogą nam oszczędzić – jedzenie, środowisko i pieniądze:

  1. Rób listy zakupów i planuj swoje posiłki korzystając wyłącznie z potrzebnych produktów.
  2. Kupuj dokładnie tyle, ile potrzebujesz.
  3. Sprawdzaj daty przydatności do spożycia i przechowuj żywność zgodnie z zaleceniami producenta.
  4. Kładź starsze produkty z przodu: w ten sposób szybciej wykorzystasz te, których data przydatności kończy się najprędzej.
  5. Nakładaj mniejsze porcje, a dopiero gdy ją zjesz pierwszą, weź dokładkę.
  6. Zamawiając z restauracji, nie wyrzucaj resztek dania – możesz je zamrozić i zjeść później.
  7. Nie gotuj dużych porcji.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.