Trwa ładowanie...

3 niskokaloryczne witaminowe koktajle Ewy Chodakowskiej

Koktajle Ewy Chodakowskiej
Koktajle Ewy Chodakowskiej (Facebook E. Chodakowskiej)

Spożywanie koktajli owocowo-warzywnych to sposób nie tylko na detoks organizmu. Te płynne pokarmy mogą stanowić stały element codziennego jadłospisu. Możemy je pić w ramach śniadania albo jako podwieczorek. Zaspokoją głód i dostarczą błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Ewa Chodakowska zachęca: "Wypij swoją dzienną dawkę zdrowia!”.

spis treści

1. Koktajl z jarmużem i czarną porzeczką

Jeżeli jemy niewielką ilość produktów bogatych w błonnik (takich jak warzywa, owoce, również te suszone, pieczywo pełnoziarniste, orzechy; im mniej są przetworzone, tym więcej go zawierają), ten napój uzupełni poziom tego składnika. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać od 20 do 40 gramów błonnika dziennie.

Warto włączyć źródła błonnika do swojej diety, ponieważ zapobiega chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość czy miażdżyca (obniża poziom cholesterolu we krwi). Jadłospis ubogi w ten składnik skutkuje problemami trawiennymi i zaparciami. Błonnik na skutek kontaktu z wodą (trzeba przyjmować 2 litry dziennie, aby uniknąć zaparć) pęcznieje i pobudza jelita do usuwania toksyn oraz produktów ubocznych przemiany materii.

Przeczytaj również:

Zobacz film: "Koktajl z kaszy gryczanej"

Lista składników:

  • garść (30 gramów) jarmużu,
  • łyżka suszonych czarnych porzeczek,
  • średniej wielkości jabłko,
  • łyżka orzechów nerkowca,
  • pół szklanki wody.
10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu
10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu [11 zdjęć]

Jarmuż, jako główny składnik sałatek, zielonych chipsów czy zup, podbił serca smakoszy, którzy cenią

zobacz galerię

Sposób przygotowania:

Moczymy suszone porzeczki w wodzie przez około 20 minut. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy do momentu uzyskania koktajlu o gładkiej konsystencji.

Koktajl przygotowany z podanych porcji składników dostarcza 182 kcal.

2. Koktajl z pietruszką i bananem

Jeżeli mamy niedobór witaminy A (co objawia się wysypką na skórze, łamliwymi paznokciami, suchymi włosami, zmęczeniem i brakiem apetytu) i folianów, powinniśmy włączyć do menu koktajl z natką pietruszki i bananem. Nie jest ona wytwarzana samoistnie przez organizm, dlatego musimy dostarczać ją wraz z pożywieniem lub w postaci preparatów. Jako źródła pokarmowe tej witaminy wskazuje się: mleko, wątrobę, tłuste ryby i tran. W produktach roślinnych występuje prowitamina A.

Witamina A gwarantuje lepszą kondycję skóry, włosów, paznokci i dobry wzrok. Ma pozytywny wpływ na układ kostny. Bez jej udziału nie jest możliwy metabolizm białek i hormonów steroidowych, a także budowanie naturalnej odporności organizmu.

Przeczytaj również:

Lista składników:

  • banan,
  • pół pomarańczy,
  • garść natki pietruszki,
  • łyżeczka mielonej spiruliny,
  • pół łyżeczki oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

Obieramy pomarańczę i banana ze skóry. Owoce i pozostałe składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy je. Koktajl powinien mieć jednolitą konsystencję.

Porcja tego owocowo-warzywnego napoju dostarcza 180 kcal.

3. Koktajl z awokado i burakiem

Objawem niedoboru witaminy B1 są zaburzenia pracy przewodu pokarmowego i zaburzenia neurologiczne. Powikłaniem może być niewłaściwe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także osłabienie mięśni, brak apetytu i spadek wagi oraz zanik menstruacji. Koktajl zaproponowany przez Chodakowską jest dobrym źródłem tego składnika pokarmowego.

Witamina B1 to niezbędny element prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie. Jest wykorzystywana w komórkach tkanek serca, wątroby i mięśni. Uczestniczy w produkcji energii i białek. Źródłami witaminy są m.in.: awokado i inne owoce, również te suszone, orzechy, nasiona słonecznika, zarodki pszenne i brązowy ryż.

Przeczytaj również:

Lista składników:

  • ⅓ awokado,
  • ¼ buraka,
  • średniej wielkości jabłko,
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Obieramy buraka i awokado ze skórki. Następnie wrzucamy wszystkie składniki do kielicha blendera i miksujemy.

Wartość energetyczna koktajlu z awokado i buraka wynosi 187 kcal.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze