Trwa ładowanie...

3 niskokaloryczne witaminowe koktajle Ewy Chodakowskiej

Spożywanie koktajli owocowo-warzywnych to sposób nie tylko na detoks organizmu. Te płynne pokarmy mogą stanowić stały element codziennego jadłospisu. Możemy je pić w ramach śniadania albo jako podwieczorek. Zaspokoją głód i dostarczą błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Ewa Chodakowska zachęca: "Wypij swoją dzienną dawkę zdrowia!”.

spis treści

1. Koktajl z jarmużem i czarną porzeczką

Jeżeli jemy niewielką ilość produktów bogatych w błonnik (takich jak warzywa, owoce, również te suszone, pieczywo pełnoziarniste, orzechy; im mniej są przetworzone, tym więcej go zawierają), ten napój uzupełni poziom tego składnika. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać od 20 do 40 gramów błonnika dziennie.

Zobacz film: "Koktajl z kaszy gryczanej"

Warto włączyć źródła błonnika do swojej diety, ponieważ zapobiega chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość czy miażdżyca (obniża poziom cholesterolu we krwi). Jadłospis ubogi w ten składnik skutkuje problemami trawiennymi i zaparciami. Błonnik na skutek kontaktu z wodą (trzeba przyjmować 2 litry dziennie, aby uniknąć zaparć) pęcznieje i pobudza jelita do usuwania toksyn oraz produktów ubocznych przemiany materii.

Przeczytaj również:

Lista składników:

  • garść (30 gramów) jarmużu,
  • łyżka suszonych czarnych porzeczek,
  • średniej wielkości jabłko,
  • łyżka orzechów nerkowca,
  • pół szklanki wody.
10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu
10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu [11 zdjęć]

Jarmuż, jako główny składnik sałatek, zielonych chipsów czy zup, podbił serca smakoszy, którzy cenią

zobacz galerię

Sposób przygotowania:

Moczymy suszone porzeczki w wodzie przez około 20 minut. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy do momentu uzyskania koktajlu o gładkiej konsystencji.

Koktajl przygotowany z podanych porcji składników dostarcza 182 kcal.

2. Koktajl z pietruszką i bananem

Jeżeli mamy niedobór witaminy A (co objawia się wysypką na skórze, łamliwymi paznokciami, suchymi włosami, zmęczeniem i brakiem apetytu) i folianów, powinniśmy włączyć do menu koktajl z natką pietruszki i bananem. Nie jest ona wytwarzana samoistnie przez organizm, dlatego musimy dostarczać ją wraz z pożywieniem lub w postaci preparatów. Jako źródła pokarmowe tej witaminy wskazuje się: mleko, wątrobę, tłuste ryby i tran. W produktach roślinnych występuje prowitamina A.

Witamina A gwarantuje lepszą kondycję skóry, włosów, paznokci i dobry wzrok. Ma pozytywny wpływ na układ kostny. Bez jej udziału nie jest możliwy metabolizm białek i hormonów steroidowych, a także budowanie naturalnej odporności organizmu.

Przeczytaj również:

Lista składników:

  • banan,
  • pół pomarańczy,
  • garść natki pietruszki,
  • łyżeczka mielonej spiruliny,
  • pół łyżeczki oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

Obieramy pomarańczę i banana ze skóry. Owoce i pozostałe składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy je. Koktajl powinien mieć jednolitą konsystencję.

Porcja tego owocowo-warzywnego napoju dostarcza 180 kcal.

3. Koktajl z awokado i burakiem

Objawem niedoboru witaminy B1 są zaburzenia pracy przewodu pokarmowego i zaburzenia neurologiczne. Powikłaniem może być niewłaściwe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także osłabienie mięśni, brak apetytu i spadek wagi oraz zanik menstruacji. Koktajl zaproponowany przez Chodakowską jest dobrym źródłem tego składnika pokarmowego.

Witamina B1 to niezbędny element prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie. Jest wykorzystywana w komórkach tkanek serca, wątroby i mięśni. Uczestniczy w produkcji energii i białek. Źródłami witaminy są m.in.: awokado i inne owoce, również te suszone, orzechy, nasiona słonecznika, zarodki pszenne i brązowy ryż.

Przeczytaj również:

Lista składników:

  • ⅓ awokado,
  • ¼ buraka,
  • średniej wielkości jabłko,
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Obieramy buraka i awokado ze skórki. Następnie wrzucamy wszystkie składniki do kielicha blendera i miksujemy.

Wartość energetyczna koktajlu z awokado i buraka wynosi 187 kcal.

Koktajle Ewy Chodakowskiej
Koktajle Ewy Chodakowskiej (Facebook E. Chodakowskiej)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.