Tłuszcze dobre dla zdrowia. Poznaj trzy najlepsze (WIDEO)
Tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasze rodzime oleje mają jednak sporą konkurencję. 3 mało znane tłuszcze zbadano pod kątem ich właściwości. Co mówią wyniki? O tym w wideo.
Trzy tluszcze dobre dla zdrowia. Zbilansowana dieta to taka, która zawiera warzywa, owoce, a także tłuszcze. Tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy i oleje rybne są źródłem kwasów omega-3, które zasilają organizm.
Jakie tłuszcze możemy stosować bez obaw? Masło ghee to główny składnik kuchni indyjskiej, który jest pozyskiwany w procesie klarowania. Ma lekko orzechowy smak i jest ciemniejsze niż zwykłe masło.
Badania pokazują, że ghee ma pozytywny wpływ na stężenie lipidów we krwi. Już dwie łyżeczki masła dziennie obniżają ryzyko zawałów serca o 23 procent i likwidują stany zapalne. Olej z awokado podobnie jak oliwa z oliwek jest doskonałym źródłem kwasów nienasyconych.
Zawiera też kwasy omega-7, które poprawiają strukturę śluzówki oka, pochwy i jamy ustnej. Kwasy omega-3 występują w nim w proporcji 0,95 gram na 100 gramów produktu.
Olej makadamia, dzięki pięknemu zapachowi i odporności na temperatury, olej makadamia jest wspaniałym produktem do wykorzystania w marynatach i sosach. Podkręca również metabolizm. W ilości kwasów nienasyconych bije na głowę oliwę z oliwek.
Reguluje też poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także przeciwdziała nowotworom jelita grubego. Zamiast używać go tylko jako kosmetyku, zacznij eksperymentować z nim w kuchni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl