Najlepsze owoce dla jelit. Podkręcą metabolizm i obniżą cholesterol
W dzisiejszych czasach bardzo ważne jest spożywanie nieprzetworzonych i różnorodnych produktów. Taka dieta bardzo dobrze wpływa na mikrobiom, a stan jelit ma wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne. Dlatego warto korzystać ze wspaniałych właściwości świeżych warzyw i owoców. Chociaż owoce mrożone także zachowują większość wartości odżywczych to jednak świeże smakują o wiele lepiej. Na szczególną uwagę zasługują 4 owoce, które posiadają najwięcej właściwości zdrowotnych, ich działanie na organizm jest niesamowite. Po które owoce warto sięgać w okresie letnim?
Maliny - bardzo popularne owoce, po które sięga wiele osób. Istnieje wiele gatunków malin natomiast w Polsce bardzo popularna jest malina właściwa, która charakteryzuje się wspaniałym, słodkim smakiem i pięknym kolorem. Oprócz walorów smakowych maliny posiadają również cenne właściwości.
Oprócz witamin i minerałów maliny wykazują działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo są niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i pozytywnie wpływa na pracę jelit.
Borówki/jagody - te owoce posiadają najsilniejsze działanie antyoksydacyjne i chronią komórki organizmu przed szybszym starzeniem się. Dodatkowo owoce jagodowe mają pozytywny wpływ na wzrok, pracę mózgu i poprawiają wygląd skóry. Spożywanie owoców jagodowych korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, zdecydowanie warto w okresie letnim często sięgać po ten cud natury.
Jeżyny – są to jedne z najstarszych owoców, które niestety cieszą się zdecydowanie mniejszą popularnością. W Polsce w okresie letnim najczęściej kupowane są maliny, jagody czy borówki, dodatkowo nie każdy wie, że jeżyny także posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych.
Po pierwsze działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a po drugie są idealne dla osób z nadciśnieniem, chorobami serca i anemią. Te ciemne owoce mają także silne działanie antyoksydacyjne.
Porzeczki – to owoce, które spożywamy rzadko ze względu na ich kwaśny smak. Jednak idealnie pasują do różnych ciast i babeczek, warto dodawać je do koktajli i miksować z innymi owocami.
Porzeczki skutecznie wzmacniają odporność, ze względu na sporą zawartość witaminy C. Zawarte w porzeczkach fitoncydy działają bakteriobójczo, a także hamują rozwój bakterii i grzybów, dodatkowo wspierają organizm w oczyszczaniu z toksyn.
Porzeczki to jedne z najzdrowszych owoców, a dodatkowo posiadają mało cukru i pozytywnie wpływają na gospodarkę cukrowo-insulinową, poprawiając wrażliwość organizmu na insulinę. Porzeczki działają również przeciwzapalnie i ochronnie na komórki i wątrobę, jednocześnie poprawiają też wygląd skóry.
Tak naprawdę wszystkie porzeczki są bardzo zdrowe: czerwone, białe i czarne. Niewielka kaloryczność, wspaniałe właściwości i niska cena zdecydowanie zachęcają do sięgania po te owoce.
Bez wątpienia warto w okresie letnim wprowadzić do swojej diety maliny, owoce jagodowe, porzeczki i jeżyny. Wszystkie wymienione owoce posiadają bardzo silne właściwości antyoksydacyjne i są niezwykle zdrowe.
Co to oznacza? Wolne rodniki przyczyniają się do wielu chorób i przyspieszają starzenie się organizmu. Działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające) owoców sprawia, że wolne rodniki są zwalczane. Na nasze zdrowie ma wpływ wiele czynników, ale bez wątpienia wprowadzenie do diety tych owoców pomaga chronić organizm przed wieloma różnymi chorobami.
Źródło: korzystamyznatury.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl