5 powodów, dla których warto jeść makrelę

Makrela należy do tłustych ryb morskich. Zawiera mnóstwo składników odżywczych: potas, fosfor, selen, magnez, witaminy A, D i te z grupy B. W makreli znajdziemy też duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Ważne! Warto jeść wędzoną makrelę, ponieważ zawiera ponad dwa razy więcej kwasów tłuszczowych niż surowa.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Smakuje obłędnie, ale sprzyja anemii. Wystarczy spożywać oddzielnie

123rf.com123rf.com
Źródło zdjęć: © Makrela [123rf.com]

/ 5Wzmacnia odporność

Makrela zawiera dużo selenu. 100 g ryby zaspokaja prawie 100 proc. zapotrzebowania organizmu na ten składnik.

Selen wpływa korzystnie na układ odpornościowy, reguluje też wytwarzanie hormonów przez tarczycę i łagodzi symptomy reumatoidalnego zapalenia stawów.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Przyśpiesza przemianę materii

Zawarte w rybie kwasy omega-3 wspomagają przemianę materii, dzięki czemu szybciej spalamy kalorie.

Obniżają też poziom złego cholesterolu we krwi i korzystnie wpływają na wzrost dobrego cholesterolu.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Poprawia wygląd skóry

Makrela działa jak krem przeciwzmarszczkowy. Zawarte w niej białka, kwasy omega-3 i przeciwutleniacze powodują wygładzenie zmarszczek i pomagają skórze utrzymać wilgoć.

Wystarczy, że będziesz ją spożywała 1-2 razy w tygodniu.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Przyśpiesza gojenie ran

Makrela zawiera duże ilości lizyny, która ułatwia tworzenie kolagenu i jest pomocna przy regeneracji tkanek.

Jeśli przechodziłeś ostatnio zabieg chirurgiczny albo borykasz się z kontuzjami włącz do swojej diety wędzoną rybę.

Składniki w niej zawarte pobudzą budowę białek mięśniowych i ułatwią wchłanianie wapnia.

Zobacz też: Pies intensywnie wąchał jej plamkę na nosie. Postanowiła poddać się badaniom

/ 5Makrela nie dla wszystkich

makrela
makrela © Makrela wędzona [123rf.com]

Niestety nie każdy może spożywać tłuste ryby. Makrela zawiera duże ilości puryn, dlatego nie nadaje się dla osób, które mają podwyższony poziom kwasu moczowego.

Zawiera też histaminę, która może wywoływać silne alergie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka