2 z 6Ciasteczka dyniowe z czekoladą
Wartość odżywcza jednego ciastka: 108 kalorii, 4,7 g tłuszczu, 3,5 g tłuszczów nasyconych, 8 mg sodu, 1,6 g błonnika, 10,9 g cukru, 1 g białka.
Składniki:
5 łyżeczek mąki kokosowej,
5 łyżeczek wody,
1/4 szklanki mąki razowej,
6 łyżeczek cukru kokosowego,
1/4 szklanki puree z dyni,
2 łyżeczki płynnego oleju kokosowego ,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
1/8 łyżeczki mielonych goździków,
1/2 szklanki rozdrobnionej ciemnej czekolady.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Włóż do dużej miski: mąkę kokosową i ararutową, wodę, cukier, dynię, olej kokosowy. Dobrze wymieszaj, aż uformujesz gęste i jednolite ciasto. Wymieszaj je z kawałkami czekolady, a następnie przekładaj łyżką masę na wyłożoną blachę. Uformuj dłonią odpowiedni kształt ciastek – nie wyrosną za duże. Włóż do piekarnika na 15 minut.