4 z 6Szybkie i łatwe kulki owsiane z masłem orzechowym
Wartość odżywcza jednego ciastka: 123 kcal, 6,7 g tłuszczu, 1,3 g tłuszczów nasyconych, 23 mg sodu, 13 g węglowodanów, 2 g błonnika, 7,2 g cukru, 4 g białka.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych,
1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego,
1/4 szklanki siekanych migdałów,
2 łyżki nasion chia,
1/8 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli,
1/4 szklanki + 2 łyżki masła orzechowego, rozpuszczonego (płynnego) i lekko chłodzonego,
1/4 szklanki + 1 łyżka miodu,
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
2 łyżki kawałeczków czekolady,
1/4 szklanki pokruszonych orzeszków ziemnych lub mielonych migdałów do obtoczenia kulek.
Wykonanie: Połącz płatki owsiane, migdały, siemię lniane, nasiona chia, sól i cynamon w dużej misce i wymieszaj. Rozpuść masło orzechowe i pozwól mu nieco ostygnąć (możesz podgrzać je w kuchence mikrofalowej przez około 30 sekund, a następnie wymieszać). Potem połącz masło z ekstraktem miodu i wanilii. Kiedy masło orzechowe nieco ostygnie, polej nim mieszankę owsianą i dobrze wymieszaj: najpierw łyżką, a następnie ręcznie. Gdy masa sklei się, dodaj kawałeczki czekolady. Uformuj kulki z masy o wielkości piłki golfowej (lub nieco mniejsze), a następnie obtocz je w siekanych orzechach ziemnych lub migdałach. Ciastka można przechowywać w temperaturze pokojowej, ale najlepiej trzymać je w lodówce.