5 z 6Najzdrowsze ciastka w historii
Wartość odżywcza jednego ciastka: 178 kalorii, 10,7 g tłuszczu, 1,4 g tłuszczu nasyconego, 103 mg sodu, 2,6 g błonnika, 15,0 g cukru, 4,9 g białka.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich (połówek),
1 szklanka daktyli bez pestek (około 12),
1/4 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki sody,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub nasion chia + 3 łyżki wody,
1/2 szklanki kawałeczków ciemnej czekolady (opcjonalnie).
Wykonanie: Podgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę pergaminem. W misce utrzyj daktyle z orzechami, używając robota kuchennego wyposażonego w końcówkę w kształcie S, aż uzyskasz kruchą konsystencję. Dodaj sól, sodę oczyszczoną, wanilię i mieszankę nasion lnu lub Chia z wodą i ponownie ucieraj, aż ciasto nabierze stosunkowo gładkiej konsystencji, nieco bardziej lepkiej niż tradycyjne ciasto. Dodaj kawałeczki czekolady i wymieszaj za pomocą robota. Za pomocą łyżki wykładaj ciasto na blasze i delikatnie spłaszcz dłonią każde ciastko (możesz zwilżyć dłonie wodą, aby się nie kleiły). Piecz w temperaturze 180°C przez 12 minut lub do momentu, kiedy krawędzie nabiorą lekko złotego koloru.