4 sposoby na oczyszczenie tętnic ze złogów tłuszczowych
Zanieczyszczone tętnice prowadzą do miażdżycy, która może skutkować śmiercią (stanowi najczęstszą przyczynę zgonów obok nowotworów).
Tętnice ulegają zwężeniu m.in. na skutek złej diety i infekcji. Zgodnie z zasadami medycyny naturalnej odpowiedni sposób odżywiania się pomoże uchronić tętnice przed nagromadzeniem się złogów tłuszczowych.
Oto produkty i składniki pokarmowe, które oczyszczają tętnice. Ich skuteczność potwierdzają badania naukowców.
Zobacz też: Lekarze mówili, że będzie rośliną. Od 32 lat oszukuje swoje przeznaczenie
Witaminy z grupy B
Zgodnie z wynikami badań opublikowanymi w czasopiśmie “Atherosclerosis” stosowanie kwasu foliowego (2,4 mg) w połączeniu z witaminą B6 (25 mg) i B12 (0,5 mg) przez rok skutkuje zmniejszeniem złogów tłuszczowych w tętnicach.
Witaminy z grupy B nie są wytwarzane w organizmie, dlatego musimy pamiętać o ich systematycznym dostarczaniu. Najlepiej unikać tych wyprodukowanych chemicznie, a wybierać naturalne suplementy diety. Dobrze, jeśli są wzbogacone o witaminę C i bioflawonoidy, które podnoszą ich przyswajalność.
Wśród naturalnych źródeł witamin z grupy B wskazuje się niemal każdy pokarm pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Witaminę B6 znajdziemy w rybach, mięsie, roślinach strączkowych i warzywach liściastych. Natomiast źródłem witaminy B12 są głównie w podroby.
Zobacz też: Genialne patenty na opóźnienie siwienia włosów
L-arginina
Aminokwas ten zapobiega gęstości tętnic. Regularne przyjmowanie l-argininy powoduje zredukowanie złogów tłuszczowych aż o 24 proc. Jest też niezbędna w procesie usuwania szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu.
W szczególności argininy potrzebują osoby starsze. W wyniku przekształceń tego aminokwasu powstaje tlenek azotu. Powoduje on szersze otwarcie naczyń krwionośnych i poprawę przepływu krwi. Działa też korzystnie na układ immunologiczny.
Najlepsza l-arginina to ta, która występuje w pożywieniu. Ten aminokwas zawierają produkty białkowe, czyli np. przetwory mleczne, ryby, soja i orzechy.
Zobacz też: Co się dzieje z płucami, gdy rzucasz palenie?
Granat
Pozytywny wpływ na tętnice ma zarówno granat, jak i 100 proc. sok z tego owocu. Napój wykazuje też działanie prozdrowotne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Z kolei owoce poprawiają przepływ krwi, regulują ciśnienie i obniżają cholesterol.
Pozytywnego wpływu granatu na układ krwionośny dowodzą wyniki przeprowadzonego badania, do udziału w którym zaproszono 20 osób chorych na miażdżycę. Naukowcy zmierzyli im tętnice, a następnie połowie członków z tej grupy polecili pić sok z granatu przez rok.
Po tym czasie zmierzono tętnice ponownie. Okazało się, że w przypadku pacjentów, którzy stosowali się do zaleceń naukowców, nastąpiło zmniejszenie liczby blaszek miażdżycowych w tętnicach szyjnych o 30 proc. Natomiast u pozostałych osób odnotowano jej wzrost o średnio 9 proc.
Nasiona sezamu
W sezamie znajdują się sterole, które odpowiadają za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Tym samym zmniejszają złogi tłuszczowe w tętnicach. To zasługa obecności w ich składzie dwóch unikalnych substancji: sezaminy i sezamoliny (lignanów).
Sezam jest źródłem wielu składników mineralnych: miedzi, manganu, wapnia, magnezu (obniża ciśnienie krwi), żelaza, fosforu, cynku, selenu, a także witaminy B1 i błonnika. Miedź odgrywa ważną rolę w łączeniu kolastyny i elastyny, podstawowych substancji zapewniających prawidłową strukturę, odporność i elastyczność naczyń krwionośnych.
Najlepiej kupić suche ziarna sezamu i dodawać je do różnych potraw, np. tych przygotowywanych na bazie ryżu, makaronu i warzyw, a także do sałatek i zup. Sezam świetnie smakuje po uprzednim uprażeniu na suchej patelni.
Przeczytaj także:
Źródła
- arturtopolski.pl