5 kroków do lepszej kontroli apetytu
Kontrola apetytu jest kluczowym aspektem niezbędnym do utrzymania szczupłej sylwetki, a co za tym idzie także zdrowia. Nagła chęć na coś słodkiego czy wieczorne trudności z sytością mogą być wynikiem powielanych każdego dnia błędów. Problem z pojawiającym się głodem i kłopot z jego zaspokojeniem można wyeliminować stosując klika poniższych rad.
1. Regularność posiłków
Planowanie i regularne spożywanie posiłków chroni przed zbyt długimi przerwami między nimi i nadmiernym apetytem wieczorem. Jeżeli zdarzyło Ci się nie jeść przez dłuższy czas to pewnie dobrze znany jest Ci stan, kiedy, mimo dużego posiłku, nie możesz się najeść. W takich sytuacjach pojawia się podjadanie i zwiększona ochota na słodycze. Związane jest to ze zbyt długim okresem, w którym organizm nie otrzymał energii. Dlatego, kiedy w końcu decydujemy się na posiłek, mózg korzysta z okazji i wysyła sygnały, że jeszcze nie jest syty. By temu zapobiec zaplanuj 4-5 posiłków w ciągu dnia. Jeżeli w natłoku pracy zdarza Ci się o nich zapomnieć, pomocne może być ustawienie przypomnienia w telefonie.
2. Objętość posiłków
Dodatek produktów, które w dużej objętości zawierają niewiele kalorii to doskonałe rozwiązanie dla osób, które mają problem z uczuciem sytości po posiłku. Świetnie sprawdzają się tutaj warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka, pomidor, ogórek, rzodkiewki, rzepa, pietruszka, seler naciowy itp.) oraz niskokaloryczne owoce (jagody, borówki, truskawki, maliny, arbuz, melon czy jabłka). Można zjeść je dodatkowo do posiłku lub wkomponować w danie np. w formie makaronu z warzyw, tartych warzyw dodawanych do pulpetów czy frytek warzywnych.
3. Wypijanie odpowiedniej ilości wody
Głód bywa mylony z pragnieniem. Pij wodę małymi łykami przez cały dzień, by zapewnić prawidłowe nawodnienie organizmu. Jeżeli jesteś osobą aktywną fizycznie lub gdy na zewnątrz panują iście tropikalne warunki, pamiętaj, by wypić więcej płynów. Podstawowe zapotrzebowanie na wodę wynosi 30 ml na kg masy ciała.
4. Aktywność fizyczna
Stanowi podstawę Piramidy Żywności i Żywienia. Minimalna ilość ruchu jaką powinna wykonywać dorosła osoba to 30 minut umiarkowanej aktywności dziennie. Regularne spacery, basen, siłownia czy jazda na rowerze i rolkach nie tylko pozytywnie wpływają na sprawność fizyczną, układ krążenia i układ nerwowy, ale także na zachowanie szczupłej sylwetki. Wysiłek fizyczny zwiększa wydatek energetyczny i wpływa na wrażliwość tkanek na insulinę. Poprawia się również dobowy profil glukozy, a co za tym idzie zmniejsza się chęć podjadania.
5. Sen
Podczas nocnego spoczynku regulowane jest stężenie glukozy i insuliny, a także hormonów, takich jak grelina i leptyna, które wpływają na ośrodki głodu i sytości. Już jedna noc z ograniczoną ilością snu do 5 godzin może zaburzyć stężenie glukozy na czczo. Na skutek zaburzenia hormonów głodu i sytości wywołanego zbyt krótkim snem odczuwany jest większy głód. Badania pokazują, że nieświadomie z powodu niedostatecznej ilości snu zjadamy do 500 kcal więcej. Zalecana ilość snu powinna wynosić 7-8 godzin dziennie.
Kilka powyższych zmian wprowadzonych w życie pozwoli na zwracanie większej uwagi na to co ląduje na talerzu. Warto pamiętać, że wymienione wyżej kroki są od siebie zależne i zmiana w jednym obszarze pomoże we wprowadzeniu kolejnych. Regularne posiłki i unikanie wieczornych biesiad poprawi jakość snu, a to z kolei znajdzie odzwierciedlenie w zwiększonej chęci do ruchu.
Aby wdrożenie tych zasad było prostsze, warto skorzystać z kompleksowej aplikacji dietetycznej Peater, która oferuje setki zdrowych, smacznych i sycących przepisów. W ramach subskrypcji otrzymujemy spersonalizowany plan diety, dobrany do naszego żywieniowego celu, trybu życia i kulinarnych umiejętności. Dodatkowo mamy również możliwość stałego kontaktu z dietetykiem i opcję korzystania z wielu atrakcyjnych funkcjonalności, w tym intuicyjnej listy zakupów czy gotowania dla rodziny.
Autor: Ewelina Ogrzewała, dietetyk aplikacji żywieniowej Peater
Ewelina Ogrzewała – w zespole Peatera odpowiada za zagadnienia z dziedziny dietetyki klinicznej. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Stypendystka lokalnego programu „Agrafka Agory” 2017/2018, dzięki któremu zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych oraz warsztaty dla dzieci. Doświadczenie w zawodzie zdobywa prowadząc indywidualnych pacjentów. Swój wolny czas poświęca na regularną aktywność fizyczną, która jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia.