5 najgorszych w historii wskazówek dietetycznych

Na przestrzeni lat pojawiło się wiele wytycznych dotyczących diet skutecznie i szybko odchudzających ciało. Niestety sporo z nich wywiera niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka i może grozić przykrymi konsekwencjami. Poznaj najgorsze wskazówki dietetyczne.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiety / Shutterstock

/ 5Unikaj żółtek jaja kurzego

Obraz
© Zdjęcie jajek / Shutterstock

Zapewne nieraz słyszałaś o tym, aby przyrządzając dania z jaj, wyrzucać żółtka do kosza. Tę partię jaja posądzano bowiem o powodowanie wzrostu poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym niekorzystny wpływ na układ krążenia. W rzeczywistości żółtko to najpożywniejsza część jaja, która zawiera w składzie witaminy, minerały oraz zdrowe kwasy tłuszczowe i z tego względu nie należy się jej obawiać.

/ 5Ogranicz do minimum spożywanie tłuszczy

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Jeszcze nie tak dawno specjaliści do spraw żywienia byli przekonani, że dieta niskotłuszczowa może skutecznie zapobiec chorobom serca. Z tego względu jedna z zasad zdrowego żywienia polegała na eliminacji z diety produktów wysokotłuszczowych, na rzecz tych niskotłuszczowych. Badania naukowe potwierdziły jednak, że takie postępowanie nie wpływa na zmniejszenie ryzyka ataku serca. Z tego też względu w racjonalnej diecie można obecnie znaleźć półtłuste produkty nabiałowe czy chude mięso zwierzęce.

/ 5Ważne są kalorie, a nie żywność

Obraz
© Zdjęcie ciasta / Shutterstock

Nadmierna koncentracja na spożytych przez nas kaloriach stanowiła największy błąd w historii żywienia. W końcu wartości odżywcze smakowitego ciastka znacząco odbiegają od zdrowego i pełnowartościowego podwieczorku o tej samej wartości kalorycznej.

/ 5Do gotowania wykorzystuj jedynie wielonienasycone oleje roślinne

Obraz
© Zdjęcie oleju słonecznikowego / Shutterstock

Jeszcze niedawno do przyrządzania większości potraw zalecało się wykorzystywanie oleju słonecznikowego, sojowego czy kukurydzianego. Niestety oleje te obfitują w kwasy omega-6, które w nadmiarze mogą przyczynić się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi, a nawet wystąpienia chorób nowotworowych.

/ 5Naturalne masło zastąp przetworzoną margaryną

Obraz
© Zdjęcie masła / Shutterstock

To zaskakujące, ale najnowsze badania naukowe sugerują, że margaryna może przyczynić się do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi człowieka oraz chorób serca w zdecydowanie większym stopniu niż prawdziwe masło. Z kolei spożywanie naturalnego masła w niewielkich ilościach jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka