Kwasy omega-6 - właściwości zdrowotne, niedobór, źródła omega-6 w diecie

Kwasy tłuszczowe omega-6 to wielonienasycone tłuszcze, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich niedobór może objawiać się w postaci obniżonej odporności, stanów zapalnych skóry, problemów z układem krwionośnym. Jakie są główne źródła kwasów omega 6 w diecie?

Kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Czym są kwasy tłuszczowe omega-6?

Kwasy tłuszczowe omega-6 są nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, występującymi w produktach pochodzenia roślinnego. Są one jednym z dwóch rodzajów kwasów tłuszczowych, których organizm nie może samodzielnie syntetyzować i muszą być dostarczane z dietą. Drugim rodzajem są kwasy tłuszczowe omega-3.

Do nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 zaliczyć można:

  • kwas linolowy (LA),
  • kwas gamma-linolenowy (GLA),
  • kwas arachidonowy (AA)

Objawy niedoboru nasyconych kwasów Omega 3

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 posiadają wiele wiązań podwójnych w swojej cząsteczce. Cechują się one niższą temperaturą topnienia w porównaniu do nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie zawierają podwójnych wiązań w cząsteczce.

Jaka jest rola niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6?

Kwasy omega-6 są kluczowe do prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego w okresie płodowym. Te nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na wiele procesów biologicznych. Zapobiegają niedorozwojowi umysłowemu u dzieci, wykazują właściwości antyzapalne i immunomodulujące. U osób dorosłych wpływają na prawidłowe przekaźnictwo bodźców nerwowych. Odpowiedni ich poziom wpływa na utrzymanie zdrowej skóry i błon komórkowych.

Zapobiegają rozwojowi, a także redukują objawy niektórych schorzeń o podłożu autoimmunologicznym, np. stwardnienia rozsianego, tocznia rumieniowatego, reumatoidalnego zapalenia stawów. Odgrywają także ważną rolę w profilaktyce nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy czy osteoporozy.

Kwasy omega-6 w diecie

Kwas linolowy znaleźć można w olejach w tłoczonych na zimno np. sojowym i kukurydzianym. Znajdziemy go także w nasionach słonecznika, nasionach dyni, nasionach sezamu, ale również w orzechach.

Olej wiesiołkowy charakteryzuje się znaczną ilością kwasów tłuszczowych omega-6, takich jak kwas linolowy i gamma-linolenowy (GLA) (71% LA + 10% GLA). Kwas gamma-linolenowy występuje zaś w oleju z nasion ogórecznika.

Skutki niedoboru kwasów omega-6

Niedobór kwasów omega-6 może skutkować rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego np. miażdżycą lub zaburzeniami pracy serca. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 może doprowadzić także do:

  • zahamowania wzrostu,
  • osłabienia układu immunologicznego, a co za tym idzie zwiększonej podatności na zakażenia bakteryjne, grzybicze i wirusowe,
  • problemów z zajściem w ciążę,
  • pogorszenia kondycji skóry (niedobór omega-6 może objawiać się w postaci stanów zapalnych skóry, wyprysków i zaskórników),
  • nieprawidłowego funkcjonowania tkanek i narządów,
  • obniżonej syntezy prostaglandyn,
  • obniżonej ilości płytek krwi (trombocytów),

Jakie korzyści zdrowotne wynikają z odpowiedniej równowagi między kwasami omega-6 a omega-3?

Każdy z nas powinien zadbać o równowagę między kwasami omega-6 a nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3. Odpowiedni stosunek tymi wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi powinien wynosić między 1:1 do 1:6-6. Zachowanie równowagi jest ważny dla zwiększenia płodności, łagodzenia objawów chorób autoimmunologicznych. Nieprawidłowy stosunek kwasów omega, z przewagą omega-6 może sprzyjać problemom natury psychicznej (skutkiem może być np. epizod depresyjny).

Jakie są potencjalne ryzyka związane z nadmiernym spożyciem kwasów omega 6?

Nadmierne spożycie kwasów omega-6 nie jest wskazane z wielu powodów. Może bowiem doprowadzić do przewlekłych stanów zapalnych (gdy jest ich za dużo dochodzi do nadprodukcji substancji prozapalnych). Nadmiar wielonienasyconych kwasów omega-6 może także sprzyjać rozwojowi nowotworu piersi u kobiet.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka