5 najzdrowszych rodzajów miodu (WIDEO)
Miód znany jest ze swoich cudownych właściwości zdrowotnych. Stosujemy go jednak najczęściej przy objawach grypy i przeziębienia.
Tymczasem może być on wykorzystany jako naturalne lekarstwo przy wielu różnych dolegliwościach. Miód usprawnia pracę układu oddechowego, krwionośnego i moczowego.
Sprawdź, dlaczego jeszcze warto mieć zawsze w domu miód. Pięć najzdrowszych gatunków miodu. Miód rzepakowy działa leczniczo przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, pomaga przy przeziębieniu, jest też polecany osobom z chorym sercem.
Miód lipowy wzmacnia system odpornościowy, koi zszargane nerwy. Miód gryczany dostarcza magnezu i żelaza, usprawnia między innymi pracę układu krwionośnego i wątroby.
Miód wrzosowy wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu moczowego, pomaga przy biegunce. Miód spadziowy liściasty poprawia funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych.
Pomaga też przy problemach z nerkami i układem moczowym. Miód spadziowy iglasta działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Poleca się go przy zapaleniu płuc i oskrzeli.
Miód znajduje się w większości domów i jest wykorzystywany podczas gotowania potraw i pieczenia ciast. Warto wybrać taki rodzaj miodu by pozytywnie wpływał na odczuwane dolegliwości.