5 pomysłów na dania z arbuzem
Arbuz to nie tylko doskonała ochłoda na letnie upalne dni. Ten soczysty czerwony owoc jest także naszym ogromnym sprzymierzeńcem w walce z nowotworami. To najbogatsze źródło antyoksydantow spośród wszystkich świeżych warzyw i owoców. Nie wiesz, jak wybrać idealny owoc arbuza? To proste: na jego zielonej skórce szukaj jaśniejszych pasów – to znak, że arbuz dojrzewał na słońcu i prawdopodobnie jest słodki. Inna wskazówka: arbuz aż w 92 proc. składa się z wody, dlatego im jest cięższy, tym prawdopodobnie będzie bardziej soczysty. Jeśli już zaopatrzysz się w tę ogromną kulę pełną słodyczy, wypróbuj 5 przepisów na nie zawsze oczywiste dania z arbuzem. Spróbuj, a przekonasz się, że naprawdę warto!
1. Arbuzowo-imbirowa granita
- kilogram arbuza pokrojonego w kostkę,
- łyżka miodu,
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki,
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru.
Mogłoby się wydawać, że arbuzy są bezwartościowymi owocami, ponieważ w około 92 proc. składają się z wody. Jednak zawierają dużą dawkę przeciwutleniaczy oraz cytrulinę, czyli aminokwas wspomagający pracę serca i regenerację mięśni u sportowców. Arbuzy bogate są również w potas i magnez. Nie są jednak wskazane dla cukrzyków i osób na diecie ponieważ w ich składzie znajdziemy sporo cukrów prostych.
Aby przygotować owocowo-imbirową granitę, wystarczy wszystkie składniki zblendować, aż do powstania gładkiej masy. Następnie przełożyć ją do zamykanego naczynia i włożyć do zamrażarki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć i skruszyć widelcem. W jednej porcji takiego arbuzowego deseru znajdziemy 144 kalorie, 38 g węglowodanów, 1 g błonnika oraz 3 mg sodu. Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem krojenia arbuza porządnie wyszorować jego skórkę.
2. Arbuz z fetą i miętą
- 60 dag arbuza pokrojonego w trójkąty,
- 10 dag sera feta,
- 1 ½ łyżki miodu,
- świeże liście mięty.
Arbuzowa sałatka jest banalnie prosta do przygotowania. Na talerz wyłóż trójkąty pokrojonego arbuza, a na to pokrusz fetę. Przekładaj owoce i ser, a na wierzch wylej płynny miód i połóż liście świeżej mięty. Taka przekąska to doskonały pomysł na letni lunch lub kolację. W jej jednej porcji znajdziemy 115 kalorii, 16 g węglowodanów, 1 g błonnika oraz 239 mg sodu.
3. Arbuzowy chłodnik
- 60 dag arbuza,
- 40 dag pomidorów,
- 15 dag świeżego ogórka,
- 2 łyżki kolendry,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka czerwonego octu winnego.
Pomidory i ogórki pokrój w drobną kosteczkę, a arbuza zblenduj na niejednolitą masę. Składniki połącz w jednej misce, dopraw kolendrą, oliwą i octem. Przygotowanie chłodnika z arbuza z takiej ilości składników wystarczy na 4 porcje, a w każdej z nich znajdziemy 83 kalorie, 13 g węglowodanów, 2 g błonnika oraz 0,5 g tłuszczu.
4. Sałatka z arbuzem
- pół kilograma pokrojonego w kostkę arbuza,
- 2 łyżki świeżego soku z limonki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 15 dag świeżego szpinaku baby lub rukoli,
- 3 plasterki przysmażonego bekonu,
- 1 czerwona cebula pokrojona na plasterki,
- 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu tajskiego.
Przygotuj najpierw sos do sałatki: w misce zmieszaj słodko-kwaśny sos, sok z limonki i oliwę z oliwek. W innej dużej misce wymieszaj arbuza, szpinak oraz pokrojoną cebulę. Polej sosem i wymieszaj, a na wierzch ułóż przysmażone plastry chrupiącego boczku. Porcja takiej sałaty to 111 kalorii, 14 g węglowodanów, 2 g błonnika oraz 5,5 g tłuszczu.
5. Arbuzowe szaszłyki
- 16 kawałków arbuza,
- 4 plastry prosciutto,
- 16 listków bazylii,
- 1 limonka pokrojona w ósemki.
4 plastry włoskiej szynki przekrój wzdłuż i nakłuwaj ją na patyczki. Zawijaj w nią kawałki arbuza z liśćmi bazylii. Na koniec gotowe szaszłyki skrop sokiem wyciśniętym z ósemek limonki. Z takiej ilości składników powinno ci wyjść 8 arbuzowych szaszłyków. Taka alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków będzie doskonałą przekąską na wypadek odwiedzin nieoczekiwanych gości. Sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla i przystawka na romantycznej kolacji.
Źródło: prevention.com