Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr inż. Katarzyna Kowalcze

5 pomysłów na dania z arbuzem

 Aleksandra Miłosz
25.11.2018 21:49
5 pomysłów na dania z arbuzem
5 pomysłów na dania z arbuzem (Grafika / Shutterstock)

Arbuz to nie tylko doskonała ochłoda na letnie upalne dni. Ten soczysty czerwony owoc jest także naszym ogromnym sprzymierzeńcem w walce z nowotworami. To najbogatsze źródło antyoksydantow spośród wszystkich świeżych warzyw i owoców. Nie wiesz, jak wybrać idealny owoc arbuza? To proste: na jego zielonej skórce szukaj jaśniejszych pasów – to znak, że arbuz dojrzewał na słońcu i prawdopodobnie jest słodki. Inna wskazówka: arbuz aż w 92 proc. składa się z wody, dlatego im jest cięższy, tym prawdopodobnie będzie bardziej soczysty. Jeśli już zaopatrzysz się w tę ogromną kulę pełną słodyczy, wypróbuj 5 przepisów na nie zawsze oczywiste dania z arbuzem. Spróbuj, a przekonasz się, że naprawdę warto!

spis treści

1. Arbuzowo-imbirowa granita

Mrożona granita to doskonały i przede wszystkim niskokaloryczny deser na upalny letni dzień
Mrożona granita to doskonały i przede wszystkim niskokaloryczny deser na upalny letni dzień
  • kilogram arbuza pokrojonego w kostkę,
  • łyżka miodu,
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki,
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru.
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Mogłoby się wydawać, że arbuzy są bezwartościowymi owocami, ponieważ w około 92 proc. składają się z wody. Jednak zawierają dużą dawkę przeciwutleniaczy oraz cytrulinę, czyli aminokwas wspomagający pracę serca i regenerację mięśni u sportowców. Arbuzy bogate są również w potas i magnez. Nie są jednak wskazane dla cukrzyków i osób na diecie ponieważ w ich składzie znajdziemy sporo cukrów prostych.

Aby przygotować owocowo-imbirową granitę, wystarczy wszystkie składniki zblendować, aż do powstania gładkiej masy. Następnie przełożyć ją do zamykanego naczynia i włożyć do zamrażarki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć i skruszyć widelcem. W jednej porcji takiego arbuzowego deseru znajdziemy 144 kalorie, 38 g węglowodanów, 1 g błonnika oraz 3 mg sodu. Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem krojenia arbuza porządnie wyszorować jego skórkę.

2. Arbuz z fetą i miętą

Słodki arbuz i słona feta? Czemu nie! To połączenie nie tylko ochroni w upalny dzień, ale też odpowiednio nawodni nasz organizm
Słodki arbuz i słona feta? Czemu nie! To połączenie nie tylko ochroni w upalny dzień, ale też odpowiednio nawodni nasz organizm
  • 60 dag arbuza pokrojonego w trójkąty,
  • 10 dag sera feta,
  • 1 ½ łyżki miodu,
  • świeże liście mięty.

Arbuzowa sałatka jest banalnie prosta do przygotowania. Na talerz wyłóż trójkąty pokrojonego arbuza, a na to pokrusz fetę. Przekładaj owoce i ser, a na wierzch wylej płynny miód i połóż liście świeżej mięty. Taka przekąska to doskonały pomysł na letni lunch lub kolację. W jej jednej porcji znajdziemy 115 kalorii, 16 g węglowodanów, 1 g błonnika oraz 239 mg sodu.

Korzyści z jedzenia arbuzów
Korzyści z jedzenia arbuzów [9 zdjęć]

Arbuz jest popularnym owocem, który szczególnie sprawdza się w letnie upały. Z botanicznego punktu widzenia

zobacz galerię

3. Arbuzowy chłodnik

Chłodnik nie musi składać się jedynie z botwinki i jogurtu. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie lekko słodkiego chłodnika z arbuzem
Chłodnik nie musi składać się jedynie z botwinki i jogurtu. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie lekko słodkiego chłodnika z arbuzem
  • 60 dag arbuza,
  • 40 dag pomidorów,
  • 15 dag świeżego ogórka,
  • 2 łyżki kolendry,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego.

Pomidory i ogórki pokrój w drobną kosteczkę, a arbuza zblenduj na niejednolitą masę. Składniki połącz w jednej misce, dopraw kolendrą, oliwą i octem. Przygotowanie chłodnika z arbuza z takiej ilości składników wystarczy na 4 porcje, a w każdej z nich znajdziemy 83 kalorie, 13 g węglowodanów, 2 g błonnika oraz 0,5 g tłuszczu.

4. Sałatka z arbuzem

Połączenie smaku słonej szynki, orzechowej rukoli i soczystego arbuza to wyjątkowa kompozycja, która sprawdzi się jako lekka przekąska
Połączenie smaku słonej szynki, orzechowej rukoli i soczystego arbuza to wyjątkowa kompozycja, która sprawdzi się jako lekka przekąska
  • pół kilograma pokrojonego w kostkę arbuza,
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 15 dag świeżego szpinaku baby lub rukoli,
  • 3 plasterki przysmażonego bekonu,
  • 1 czerwona cebula pokrojona na plasterki,
  • 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu tajskiego.

Przygotuj najpierw sos do sałatki: w misce zmieszaj słodko-kwaśny sos, sok z limonki i oliwę z oliwek. W innej dużej misce wymieszaj arbuza, szpinak oraz pokrojoną cebulę. Polej sosem i wymieszaj, a na wierzch ułóż przysmażone plastry chrupiącego boczku. Porcja takiej sałaty to 111 kalorii, 14 g węglowodanów, 2 g błonnika oraz 5,5 g tłuszczu.

5. Arbuzowe szaszłyki

Połączenie smaku słonej szynki prosciutto i słodkiego arbuza daje wyjątkowy, orzeźwiający smak
Połączenie smaku słonej szynki prosciutto i słodkiego arbuza daje wyjątkowy, orzeźwiający smak
  • 16 kawałków arbuza,
  • 4 plastry prosciutto,
  • 16 listków bazylii,
  • 1 limonka pokrojona w ósemki.

4 plastry włoskiej szynki przekrój wzdłuż i nakłuwaj ją na patyczki. Zawijaj w nią kawałki arbuza z liśćmi bazylii. Na koniec gotowe szaszłyki skrop sokiem wyciśniętym z ósemek limonki. Z takiej ilości składników powinno ci wyjść 8 arbuzowych szaszłyków. Taka alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków będzie doskonałą przekąską na wypadek odwiedzin nieoczekiwanych gości. Sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla i przystawka na romantycznej kolacji.

Źródło: prevention.com

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze