Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach
1 z 6Czosnek i cebula
Niektóre z nich mogą powodować wzdęcia i niestrawność, a inne o wiele poważniejsze skutki, jak zniszczenie jelit i mikrobiomu przewodu pokarmowego. Czas przeanalizować żywość, która ląduje na twoim talerzu. Zacznijmy od czosnku i cebuli.
Dlaczego mogą szkodzić: Zawierają substancje FODMAP, czyli węglowodany o krótkim łańcuchu, które nie są trawione przez niektóre osoby. Nazwa jest akronimem od angielskich określeń Fermentable Oligosacharides, Disacharides, Monosacharides And Polyols (oligosacharydy – węglowodany krótkołańcuchowe; disacharydy – węglowodany, które składają się z dwóch cząsteczek cukru; monosacharydy – cukry proste; poliole – alkohole polihydroksylowe, czyli cukrole). Czosnek i cebula są bogate zwłaszcza we fruktany. Cechuje je uboga absorpcja w jelicie cienkim. Nie jest znana liczba osób, które mają problemy z trawieniem tych substancji, jednak naukowcy podejrzewają, że przede wszystkim narażeni są pacjenci z zespołem jelita wrażliwego.
\– Bakterie w jelicie cienkim i grubym wywołują fermentację substancji FODMAP, co prowadzi do wzdęć i skurczy – mówi Neha Shah, magister ds. zdrowia publicznego, ekspert ds. dietetyki i dietetyk szpitala Stanford Health Care.
Co można zrobić: Jeśli nie możesz wyobrazić sobie gotowania bez czosnku i cebuli, ale przewód pokarmowy prosi o litość, możesz wypróbować ten sposób. Podsmaż je na oliwie z oliwek, aby ta nabrała aromatu, a następnie użyj w potrawie samej oliwy. Fruktany nie przedostają się do niej podczas gotowania, więc jest to bezpieczna alternatywa.