Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach

Niektóre z nich mogą powodować wzdęcia i niestrawność, a inne o wiele poważniejsze skutki, jak zniszczenie jelit i mikrobiomu przewodu pokarmowego. Czas przeanalizować żywość, która ląduje na twoim talerzu. Zacznijmy od czosnku i cebuli.

Dlaczego mogą szkodzić: Zawierają substancje FODMAP, czyli węglowodany o krótkim łańcuchu, które nie są trawione przez niektóre osoby. Nazwa jest akronimem od angielskich określeń Fermentable Oligosacharides, Disacharides, Monosacharides And Polyols (oligosacharydy – węglowodany krótkołańcuchowe; disacharydy – węglowodany, które składają się z dwóch cząsteczek cukru; monosacharydy – cukry proste; poliole – alkohole polihydroksylowe, czyli cukrole). Czosnek i cebula są bogate zwłaszcza we fruktany. Cechuje je uboga absorpcja w jelicie cienkim. Nie jest znana liczba osób, które mają problemy z trawieniem tych substancji, jednak naukowcy podejrzewają, że przede wszystkim narażeni są pacjenci z zespołem jelita wrażliwego.

\– Bakterie w jelicie cienkim i grubym wywołują fermentację substancji FODMAP, co prowadzi do wzdęć i skurczy – mówi Neha Shah, magister ds. zdrowia publicznego, ekspert ds. dietetyki i dietetyk szpitala Stanford Health Care.

Co można zrobić: Jeśli nie możesz wyobrazić sobie gotowania bez czosnku i cebuli, ale przewód pokarmowy prosi o litość, możesz wypróbować ten sposób. Podsmaż je na oliwie z oliwek, aby ta nabrała aromatu, a następnie użyj w potrawie samej oliwy. Fruktany nie przedostają się do niej podczas gotowania, więc jest to bezpieczna alternatywa.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie czosnku / Shutterstock

/ 4Produkty zawierające tłuszcze nasycone (np. lody, mięso)

Dlaczego mogą szkodzić: Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego może wywoływać wzrost szkodliwych bakterii w jelitach, co prowadzi do ostrych stanów zapalnych okrężnicy. Nasz organizm wytwarza żółć w celu strawienia niektórych rodzajów tłuszczu. Substancja ta jest doskonałą pożywką dla bakterii bilophila wadsworthia, która występuje naturalnie w organizmie człowieka, ale zwykle jest utrzymywana pod kontrolą.

\– Nadmierna ilość żółci działa jak oliwa dolana do ognia – tłumaczy Suzanne Devkota, lekarz i badacz z Harwardzkiego Centrum Diabetologii Joslina.

Co można poradzić: Zredukowane spożywanie nasyconych tłuszczy pozwoli utrzymać poziom bakterii w normie. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby u osób zdrowych nie więcej niż 7 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie pochodziło z tłuszczów nasyconych (około 16 gramów tłuszczów nasyconych przy dobowym zapotrzebowaniu na 2000 kalorii), podczas gdy ludzie z wysokim poziomem cholesterolu powinni ograniczyć tę ilość do 5-6 proc. (11-13 gramów).

/ 4Słodka strona kawy

Obraz
© Zdjęcie kawy / Shutterstock

Dlaczego może szkodzić:Sztuczne substancje słodzące zawierają substancje FODMAP. Oznacza to, że są osmotyczne, czyli mogą zwiększać dopływ wody do światła jelita, a więc potencjalnie wywoływać biegunkę. A ponieważ sztuczne substancje słodzące (zwracaj uwagę na składniki, które kończą się na „ol”, takie jak sorbitol i mannitol) są wolne od kalorii, nasze ciało nie rozpozna ich jako składniki odżywcze i ich nie strawi – wyjaśnia Lisa Ganjhu, gastroenterolog w Centrum Medycznym Langone przy Uniwersytecie Nowojorskim (NYU). Prowadzi to do gazów i wzdęć.

Co można poradzić: Jeśli czujesz, że żołądek dziwnie zachowuje się po porannej dawce napoju ze słodzikiem, sprawdź, czy używanie niewielkich ilości zwykłego cukru zamiast niego rozwiąże ten problem.

/ 4Ser

Obraz
© Zdjęcie tosta / Shutterstock

Dlaczego może szkodzić: Laktoza należy do grupy FODMAP, stąd wiele rodzajów sera może podrażniać wrażliwy przewód pokarmowy. Sery o wysokiej zawartości laktozy, jak ricotta i serek wiejski szczególnie narażają na zaburzenia trawienia. To właśnie one są poddawane krótkiemu procesowi odciekania, przez co usuwana jest mniejsza ilość laktozy.

Co można poradzić: Jeżeli nie czujesz się najlepiej po zjedzeniu sera wiejskiego lub serka ricotta, wybierz zamienniki zawierające mniejszą ilość laktozy, jak sery brie, feta lub mozzarella. Dobrym wyborem będą też twarde sery: cheddar, parmezan lub sery szwajcarskie. Nie zapominaj jednak, że liczy się, jak dużą zawartość szkodliwych substancji dostarczysz ostatecznie do żołądka, czyli nie warto przesadzać, nawet z produktami uboższymi w laktozę.

/ 4Wino

Obraz
© Zdjęcie wina / Shutterstock

Dlaczego może szkodzić: Alkohol jest również szkodliwy dla jelit. Nawet jednorazowe spożycie wina (dla kobiet oznacza to wypicie 4 lub 5 kieliszków w ciągu dwóch godzin) może spowodować wyciek bakterii z jelit do krwiobiegu – wynika z badań z 2014 r. przeprowadzonych przez czasopismo PLOS ONE. Efektem może być stan zapalny całego organizmu. Negatywne skutki spożycia alkoholu częściej występują u kobiet niż u mężczyzn. – Nikogo to nie doprowadzi do nagłej śmierci, ale z czasem to niewielkie zapalenie może predysponować do chorób przewlekłych – mówi autor badania Gyöngyi Szabo, lekarz, profesor medycyny Uniwersytetu w Massachusetts.
Co można poradzić: Umiarkowane picie, co dla kobiet oznacza 1 kieliszek dziennie, pozwoli uniknąć potencjalnych skutków ubocznych picia alkoholu.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka