5 rzeczy, które potęgują kaca. Warto wiedzieć
Gdy podczas imprezy przesadzimy z ilością wypitego alkoholu, efekt może być jeden – kac. Złe samopoczucie, brak apetytu, nudności czy ból głowy to tylko niektóre z objawów tego stanu. I chociaż wiele osób wie, ile może wypić, aby następnego dnia czuć się dobrze, zdarza się, że oni również walczą z kacem. Jak to możliwe?
Są rzeczy, które potęgują dolegliwości związane z kacem. Okazuje się, że np. picie słodkich napojów razem z alkoholem, a także znaczna utrata wagi może spowodować, że nasz organizm gorzej niż zazwyczaj zareaguje na alkohol. Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Tabletki na kaca. Magiczny lek czy efekt placebo?
Zmiana strefy czasowej
Krótkotrwałe zmiany zachodzące w organizmie człowieka po przeniesieniu się do innej strefy czasowej określane są przez naukowców jako jet lag. Złe samopoczucie z tym związane wynika z powodu zaburzenia dobowego rytmu człowieka.
Podróżnik czuje się wtedy zagubiony. Jego mózg nie wie, jaka jest pora dnia. Tym samym zaburzony jest metabolizm. W efekcie alkohol, który wtedy wypije będzie gorzej trawiony i wywoła kaca następnego dnia.
Zobacz też: Naukowcy znaleźli sposób na kaca?
Słodkie napoje
Często podczas imprez i przyjęć oprócz alkoholu spożywamy soki i gazowane napoje. To błąd. Zawarte w nich substancje, np. kwasy organiczne w owocowych sokach i dwutlenek węgla w gazowanych produktach, powodują, że organizm szybciej wchłania alkohol i tym samym następuje szybsze upicie się.
Ponadto w składzie tego typu napojów może znajdować sie słodzik – aspartam. Takie połączenie stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Może bowiem uszkodzić układ nerwowy i pracę serca. Co więcej, aspartam podobnie jak dwutlenek węgla wzmacia wpływ alkoholu na organizm.
Co więc możemy pić np. z wódką, aby uniknąć kaca? Eksperci polecają wodę mineralną z cytryną lub herbatę.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Słone przekąski
Słone przekąski, podobnie jak wcześniej wspomniane słodkie napoje, są dla wielu osób nieodłącznym elementem imprez. Jednak ich podjadanie podczas picia alkoholu jest zgubne dla naszego samopoczucia. Chipsy, orzeszki, czy popcorn zawierają bowiem w sobie bardzo dużą ilość soli.
Jaki to ma wpływ na kaca? Sól zatrzymuje wodę w organizmie i podnosi ciśnienie krwi. To powoduje, że odczuwamy większe pragnienie. W rezultacie wypijamy więcej alkoholu niż powinniśmy.
Utrata wagi
Duża utrata wagi powoduje zmiany w całym organizmie. Ma również wpływ na trawienie alkoholu. Mniejsza masa ciała powoduje jednocześnie zmniejszoną ilość wody w organizmie. Oznacza to, że nie możemy wypić tyle samo alkoholu, co parę miesięcy wcześniej.
Jeżeli nie zmienimy naszych nawyków i będziemy pić tyle samo, możemy być pewni, że następnego dnia obudzimy się z silnym bólem głowy i innymi nieprzyjemnymi dolegliwościami.
Przeziębienie
Czasem zdarza się, że wybieramy się na przyjęcie, gdy jesteśmy chorzy. Przeziębienie osłabia organizm i jednocześnie odwadnia go. Jeżeli więc wypijemy w tym stanie alkohol, wchłonie się on szybciej niż zwykle.
Co więcej, jeżeli podczas przeziębienia zażywamy leki i suplementy, warto zastanowić się wcześniej, czy aby na pewno możemy je łączyć z alkoholem. Wtedy nawet niewielka ilość wysokoprocentowego trunku może spowodować spustoszenie w naszym organizmie i stanowić zagrożenie nie tylko dla zdrowia, ale i życia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl