Chipsy – rodzaje, wartości odżywcze, zdrowe zamienniki. Jak zrobić chipsy w domu?

Chipsy są przekąską znaną na całym świecie. Okrzyknięte są śmieciowym, niezdrowym jedzeniem. Dlaczego chipsy są niezdrowe? Czy wszystkie chipsy są niezdrowe? Jakie chipsy wybrać?

Chipsy – rodzaje, wartości odżywcze, zdrowe zamienniki. Jak zrobić chipsy w domu?Chipsy – rodzaje, wartości odżywcze, zdrowe zamienniki. Jak zrobić chipsy w domu?
Źródło zdjęć: © 123rf

Co to są chipsy?

Chipsy są popularną przekąską. Najczęściej robi się je z ziemniaków, ale można przygotowywać je także z innych warzyw. Są to cienko pokrojone plastry warzyw, które smaży się w głębokim tłuszczu. Rozwój technologii umożliwia także inne techniki przygotowywania chipsów. Chipsy mogą byc przygotowywane także przy użyciu mikrofal i tylko spryskiwane tłuszczem. Chipsy mają bardzo różne smaki. Uzyskuje się je dzięki doborowi określonych przypraw, aromatów oraz ziół.

Historia chipsów

Początki chipsów to XIX wiek. Dokładnie w 1853 roku kucharz George Crum zdenerwował się przez jednego z gości restauracji. Zamawiajacemu nie odpowiadała grubość pieczonych ziemniaków, zatem kucharz pokroił je tak cienko, ze aż były przeźroczyste. Ku jego zaskoczeniu klient był zachwycony przekąską, a cienko pokrojone ziemniaki trafiły do karty menu. Inne źródło mówi też o przepisie na chipsy z 1832 roku.

Rodzaje chipsów

Chipsy w głównej mierze przygotowuje się z ziemniaków. Są one najbardziej popularnym rodzajem chipsów. Można także wyróżnić chipsy z mąki kukurydzianej znane od nazwą nachos. Jest to przekąska bardzo popularna w krajach latynoamerykańskich. Chipsy mogą być cienkie lub karbowane.

Poza tym chipsy mogą mieć chyba każdy rodzaj smaku na świecie. Najbardziej popularne chipsy to chipsy solone, chipsy paprykowe, chipsy o smaku serka i szczypiorku. Bardziej oryginalne smaki to chipsy o smaku octu, chipsy o smaku mlecznej czekolady, chipsy o smaku krewetkowym, o smaku sera pleśniowego, chipsy o smaku cappuccino, a nawet chipsy cynamonowe.

Wartości odżywcze

Chipsy to olbrzymie pokłady tłuszczu. W 100 g chipsów znajdziemy nawet 41 g tłuszczu. Są to najczęściej nasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym w chipsach znajdziemy też bardzo dużo dobrze przyswajalnych węglowodanów, głównie skrobi ziemniaczanej. Chipsy mają wysoki indeks glikemiczny. Są także źródłem błonnika i białka.

Chipsy to bardzo kaloryczna przekąska. 100 g chipsów to nawet 5361 kcal. Chipsy są także źródłem witamin takich jak witamina A, witamina C oraz witamina E. Sole mineralne jakie możemy znaleźć w chipsach to sód oraz żelazo.

Wpływ na zdrowie

Długotrwałe jedzenie chipsów może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Głównie ze względu na wysoką kaloryczność tej przekąski oraz obecność akrylamidu, który może doprowadzić do powstawania nowotworów). Głównie są to nowotowry układu pokarmowego. Akrylamid może powodować takżestan zapalny) organizmu, podnosić ryzyko miażdżycy oraz choroby wieńcowej serca.

Chipsy są bardzo słoną przekąską, która może wpływać na podniesienia ciśnienia krwi

Zdrowe chipsy

Chipsy głownie kojarzą się z przekąską z ziemniaków. Można jednak przygotować chipsy z innych warzyw. Nie musza być one smażone na tłuszczu. O wiele zdrowszą przekąską będą chipsy pieczone w piekarniku.

Zdrowe chipsy, którymi możemy zastąpić ziemniaczane chipsy to:

  • Chipsy z jarmużu z dodatkiem ziaren słonecznika
  • Chipsy z batatów
  • Chipsy z suszonej marchewki
  • Chipsy z suszonego buraka
  • Chipsy z suszonego jabłka,
  • Pieczone warzywa pokrojone w plastry
  • Surowe warzywa (ogórek, pomidor, papryka, marchewka, seler], rzodkiewka)
  • Pieczona ciecierzyca

Domowe chipsy

Chipsy wcale nie muszą być niezdrową przekąską. Z powodzeniem możemy przygotować je w domu. Dość prosto robi się także domowe chipsy z ziemniaków. Do ich wykonania potrzebujemy ziemniaków, oleju rzepakowego lub innego o wysokiej temperaturze palenia. Do przygotowywania chipsy nie powinniśmy używać oleju słonecznikowego, ponieważ ma on niską temperaturę palenia oraz złe proporcje kwasów omega-3 i omega-6.

Dodatkowo do przygotowania chipsów w domu możemy użyć dowolnych ziół czy przypraw oraz odpowiedniej proporcji soli. Cienko pokrojone ziemniaki smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu doprawiamy i pieczemy przez kilka minut w piekarniku tak aby stały się kruche i osuszyły się z tłuszczu. Po chwili możemy cieszyć się własnoręcznie upieczonymi chipsami.

Ile kalorii mają chipsy o smaku BBQ

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna487 kcal138 kcal
Białko6,51 g1,85 g
Węglowodany55,9 g15,85 g
Cukier5,47 g1,55 g
Błonnik3,80 g1,08 g
Tłuszcz31,1 g8,81 g
Tłuszcze nasycone4,00 g1,14 g
Tłuszcze jednonienasycone13,22 g3,75 g
Tłuszcze wielonienasycone12,21 g3,46 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C62,4 mg17,69 mg
Równoważnik folianów64,0 µg18,14 µg
Witamina B1 - tiamina0,22 mg0,06 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,12 mg0,03 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna4,96 mg1,41 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,85 mg0,24 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,38 mg0,11 mg
Witamina B9 - kwas foliowy64,0 µg18,14 µg
Witamina B4 - cholina11,50 mg3,26 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A393 i.u.111 i.u.
Witamina A20,0 µg RAE5,67 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten5,00 µg1,42 µg
Beta karoten203 µg57,6 µg
Beta-kryptoksantyna60,0 µg17,01 µg
Likopen130 µg36,9 µg
Luteina+Zeaksantyna151 µg42,8 µg
Witamina E4,42 mg1,25 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K16,10 µg4,56 µg
Wapń32,0 mg9,07 mg
Żelazo1,36 mg0,39 mg
Magnez58,0 mg16,44 mg
Fosfor145 mg41,1 mg
Potas1,186 mg336 mg
Sód545 mg155 mg
Cynk0,98 mg0,28 mg
Miedź0,25 mg0,07 mg
Mangan0,39 mg0,11 mg
Selen0,40 µg0,11 µg
Woda2,48 g0,70 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka