2 z 7Jedzenie owoców po posiłku
Zgaga, niestrawność i gazy to przypadłości, z którymi możemy się zmagać, jeśli po obiedzie będziemy jeść owoce. To efekt ich fermentacji w żołądku (owoce szybciej niż mięso czy tłuszcze są przesuwane z żołądka do jelit, gdzie następuje właściwy proces trawienia, dlatego obiad zjedzony przed owocowym deserem blokuje jego przesunięcie do dwunastnicy).
Najlepszym momentem na spożywanie owoców jest poranek. Powinniśmy je jeść na pierwsze lub drugie śniadanie w połączeniu z musli albo jogurtem (wówczas są bardziej sycące, dostarczą energii, pobudzą mózg do pracy i zwiększą jego wydajność).
Jeśli mamy ochotę na owoce po posiłku, należy trochę odczekać: dwie godziny, gdy wcześniej jedliśmy warzywa, cztery — gdy była to potrawa mięsna. Możemy też zjeść je na kwadrans przed głównym daniem.
Zobacz też: Wygodne i uniwersalne ubranka za mniej niż 60 zł