5 sposobów na jogurt grecki
Gęsta konsystencja jogurtu greckiego pozwala stosować go zamiast tłustej śmietany do zabielania zup i sosów, a także jako dressing do ulubionej sałaty. Zawiera on więcej białka i żywych kultur bakterii niż zwykły jogurt, dlatego chętnie jemy go z muesli na śniadanie. Co jednak zrobić, gdy z dużego opakowania wzięliśmy jedynie dwie łyżki, a reszta stoi w lodówce i czeka na swoją kolej? Jeśli nie masz pomysłu na jego wykorzystanie, przedstawiamy pięć propozycji, w których sprawdzi się doskonale.
Sosy i dipy
W internecie znajdziesz dziesiątki przepisów na sosy z dodatkiem jogurtu greckiego, a twój wybór będzie zależał tylko od ulubionych dodatków. Zamiast kupować w sklepie gotowy dip do przekąsek, warto wykonać go samemu w domu. Dodajmy paprykę, pomidor, fasolę, oliwki, kukurydzę i inne pyszne warzywa, a stworzymy pyszny sos do kukurydzianych tortilli. Grecki jogurt w towarzystwie soli, pieprzu i koperku sprawdzi się też jako dip do surowych warzyw, a gdy dodamy do niego czosnek, oliwę z oliwek i starte surowe ogórki, uzyskamy przysmak kuchni greckiej – tzatziki, które będą pysznym dodatkiem do pieczonych mięs.
Polewa do deserów
Pewnie nie zdajesz sobie sprawy, ile cukru i sztucznych substancji znajduje się w gotowych polewach do deserów, które kupujesz w sklepie. Zamiast nich wypróbuj dodatek przygotowany z jogurtu greckiego. Rozpuść ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej, a gdy trochę ostygnie, dodaj jogurt grecki. Tak przygotowanym sosem polej lody lub kawałek ciasta. Taka polewa nie da ci pustych kalorii, a uzupełni niedobory magnezu dzięki czekoladzie oraz białka dzięki jogurtowi.
Pasta z awokado
Dodanie awokado do gęstego jogurtu greckiego pozwoli przygotować pyszną wegetariańską pastę na pełnoziarniste pieczywo. Awokado jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów. Wymieszaj ¼ szklanki beztłuszczowego jogurtu greckiego z połową rozgniecionego widelcem awokado. Pastę dopraw sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, pieprzem i ostrą papryczką chili. Trzy łyżki takiej pasty to jedynie 63 kcal, dlatego to dobry wybór dla osób będących na diecie.
Smoothie
Jogurt grecki doskonale sprawdzi się także jako dodatek do smoothie – w ten sposób zapewnisz organizmowi niezbędną porcję białka. Dodaj dwie łyżki do zielonego koktajlu ze szpinakiem i jabłkiem lub zblenduj szklankę jogurtu z ulubionymi owocami. Zimą ciężko o świeże owoce, ale doskonale sprawdzą się te mrożone. Wybierz truskawki, maliny lub wiśnie, które zapewnią ci witaminę C, niezbędną w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie. Takie smoothie można przelać do odpowiednich pojemników i zamrozić.
Marynata do mięs
Nic tak nie sprawi, że mięso będzie kruche i soczyste, jak marynata z wykorzystaniem jogurtu greckiego. Najlepiej sprawdzi się w przypadku chudego mięsa, takiego jak kurczak czy indyk. Do szklanki jogurtu greckiego wystarczy wycisnąć dwa ząbki czosnku, dodać sok z połowy cytryny, przyprawić solą i pieprzem, a także ulubionymi przyprawami, takimi jak curry czy tymianek. Tak zamarynowane mięso powinno leżeć w lodówce przynajmniej osiem godzin. Najlepiej smakuje przyrządzone na grillu lub patelni grillowej z dodatkiem chrupiącego pieczywa i warzyw. To tylko niektóre pomysły na wykorzystanie jogurtu greckiego. Ty możesz stosować go według własnego uznania i testować, pod jaką postacią smakuje najlepiej.