5 zalet masala czaj
Możesz ją pić na gorąco, ale wspaniale smakuje także na zimno. Chai tea, czyli czarna herbata z mlekiem, cynamonem i imbirem. Pikantna i aromatyczna. Pochwalić ją należy nie tylko za smak, ale także za właściwości zdrowotne. Wspomaga serce, pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Na co jeszcze wpływa pozytywnie cha tea? Oto 5 zalet tej herbaty.
Chai tea - co to jest?
Chai tea to herbata słynąca ze słodkiego i pełnego różnych aromatów zapachu. Znana jest także jako masala czaj. To jedna najpopularniejszych, spotykana na całym świecie metoda przygotowania indyjskiej herbaty ćaj.
W Indiach masala czaj ma status herbaty tradycyjnej, kultowej. Każda rodzina ma swój własny sposób na jej przygotowanie, precyzyjny przepis nie istnieje. Wyznacznikiem tutaj jest baza: mocna herbata czarna, mleko, cukier (może być miód, syrop klonowy, daktylowy lub melasa), kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki.
Chai tea pić można na gorąco, ale doskonała jest także na zimno. Warto dodać do niej także kilka kostek lodu. Otrzymamy wtedy napój, który ochłodzi nas podczas letnich upałów. Ale nie tylko – to także napój, który ma pozytywny wpływ na zdrowie. Na co konkretnie?
Przeczytaj także: Pozornie zdrowa przekąska. W składzie znajdziesz aż osiem łyżeczek cukru
Wspomaganie pracy serca
Jednym z obowiązkowych składników masala czaj jest cynamon. Tą rozgrzewającą przyprawę stosujemy w kuchni zazwyczaj w zimą, a to błąd. Cynamon bowiem ma wiele właściwości, które usprawniają pracę organizmu.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Pakistanie wskazują, że przyprawa ta pozytywnie wpływa na serce. Naukowcy poprosili o udział w badaniu 60 osób z cukrzycą typu 2: 30 mężczyzn i 30 kobiet w wieku pomiędzy 52 a 63 rokiem życia. Uczestników podzielono na 6 grup. Osoby z 1, 2 i 3 grupy przez 40 dni przyjmowały odpowiednio 1, 3 i 6 g cynamonu dziennie, natomiast te z grup 4, 5 i 6 – otrzymały tabletki placebo. Po tym czasie nastąpiła 3-tygodniowa przerwa. Co się okazało później?
Uczestnicy grup, którym naukowcy podawali cynamon, mieli obniżony poziom glukozy w surowicy krwi średnio o ok. 18-29 proc. Cholesterol LDL spadł im o 7-27 proc. a cholesterol całkowity o 12-27 proc. W grupach placebo takich zmian nie stwierdzono, a zmiany w poziomi cholesterolu HDL były bardzo małe.
Podobne efekty pokazują badania nad czarną herbatą. Obniża ona ryzyko wystąpienia nadciśnienia krwi i obniża poziom cholesterolu LDL. Oznacza to mniejsze ryzyko miażdżycy i problemów z sercem.
Przeczytaj także: Brak ochoty na seks, nagłe tycie. Objawy świadczą o poważnej chorobie
Chai tea walczy z cukrem w krwi
Z masalą czaj zaprzyjaźnić się powinny te osoby, które mają problem ze zbyt wysokim pozomem cukru we krwi. Okazuje się, że herbata ta, dzięki przyprawom do niej dodawanym, jest doskonałym środkiem na obniżenie glukozy we krwi, a na dodatek – sposobem na utrzymanie jej odpowiedniego poziomu.
Dzieje się tak, ponieważ cynamon blokuje alaniny – enzymy, które odpowiedzialne są za wchłanianie glukozy do krwi. Szczególnie ważne jest to dla cukrzyków. To właśnie u nich poziom cukru we krwi po posiłku rośnie szybko i w niekontrolowany sposób.
Z glukozą we krwi walczy także imbir. Okazuje się, że spożywanie 2 g tej przyprawy dziennie obniża poziom cukru u osób z cukrzycą typu 2 nawet o 12 proc.
Przeczytaj także: Skutki odczujesz po latach. Nawyki, które zwiększają ryzyko demencji
Zapobieganie nudnościom
To zastosowanie imbiru znane jest przede wszystkim kobietom w ciąży. Żucie lub ssanie plasterka imbiru, a także picie herbatki z korzenia, likwiduje mdłości. Potwierdzają to badania na prawie 1300 kobiet. Analizy wskazują, że już 1-1,5 g imbru dzienne daj odczucie ulgi i zmniejsza nudności.
Masala czaj zawiera także mające właściwości antybakteryjne oraz wspierające pracę układu trawiennego goździki oraz kardamon. Także pieprz czarny pomaga zwiększyć poziom enzymów trawiennych, co usprawnia pracę jelit.
Przeczytaj także: 7 grzechów głównych, które prowadzą do zawału i udaru
Pomoc w utracie na wadze
W skład chai tea wchodzi także mleko. Może być to mleko krowie, kokosowe, sojowe lub jeszcze inne. Każde z nich jest dobrym źródłem białka, składnika odżywczego, który pomaga zmniejszyć odczucie głodu. Przy czym warto tutaj wybierać mleka chude. Te pełnotłuste nie przyjają chudnięciu.
Utratę wagi wspiera także czarna herbata. Związki w niej zawarte sprzyjają spalaniu tkanki tłuszczowej i mogą zapobiegać wchłanianiu zbędnych kalorii.
Przeczytaj także: Wystarczy na trzy dni odstawić jeden produkt. Kilogramy polecą w dół
Przygotowanie masala czaj
W Indiach praktykowany jest dość skom,plikowany i długotrwały proces powstawania herbaty. Najpierw należy podgrzać przyprawy i cukier. Do tego dolewamy szklankę wody i mleko. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Następnie przyprawy odcedzamy, a później po raz kolejny wstawiamy napój na ogień. Pjemy gorący lub schłodzony.
Przeczytaj także: Toksyczne substancje w hot dogach. Zwiększają ryzyko groźnego nowotworu
Źródła
- authoritynutrition.com