Serce będzie bić jak dzwon. Działanie potwierdzone badaniami
Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, aż 46 proc. zgonów Polaków spowodowanych jest przez choroby układu krążenia. Wśród nich dominuje choroba niedokrwienna serca.
Aby jak najdłużej cieszyć się zdrowym i sprawnym sercem, warto zadbać o odpowiednią dietę i aktywność fizyczną. Sprawdźmy więc, w jakie produkty warto wzbogacić jadłospis.
Ciemna czekolada
Ziarna kakaowca są prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy – naukowcy twierdzą, że zawierają ich znacznie więcej niż czerwone wino. Znajdziesz w nich także teobrominę, która zmniejsza stany zapalne pojawiające się w organizmie i obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Pamiętaj jednak, że 40 g gorzkiej czekolady o zawartości 85 proc. kakao to ok. 227 kcal i aż 12 g tłuszczów nasyconych. Zjedzenie całej tabliczki nie wpłynie korzystnie na zdrowie. Aby czerpać z gorzkiej czekolady wszystko to, co najlepsze, wystarczy kostka dziennie.
Cieciorka
Badania opublikowane w "Annals of Nutrition and Metabolism" dowodzą, że włączenie ciecierzycy do codziennego jadłospisu przy jednoczesnym wyłączeniu z diety pszenicy skutecznie obniża cholesterol we krwi – tym samym zapobiegając takim chorobom, jak miażdżyca, choroba wieńcowa czy zawał.
Wysoki poziom złego cholesterolu we krwi przyspiesza również rozwój choroby Alzheimeraoraz uszkadza wzrok i słuch.
Ciemne winogrona
Ciemne winogrona podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi, a obniżają cholesterol LDL, zapobiegając tym samym miażdżycy. Te owoce najlepiej spożywać w całości – ze skórką i pestkami – ponieważ kryją się w nich cenne polifenole i flawonoidy chroniące serce. Dodatkowo są doskonałym źródłem potasu, który wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego.
Suszone wiśnie
Suszone wiśnie mają dobroczynny wpływ na serce, nerki oraz stawy. Sięgaj po nie zwłaszcza zimą, kiedy jest trudniej dostać świeże, sezonowe owoce. Wiśnie zawierają antocyjany, które zwiększają elastyczność naczyń. Dodatkowo pobudzają produkcję krwinek czerwonych i wzmacniają serce.
Znajdziesz w nich także witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne, potas, który usuwa nadmiar soli z organizmu oraz błonnik obniżający poziom złego cholesterolu we krwi.
Pistacje
Regularne spożywanie pistacji w połączeniu z dietą o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
W pistacjach znajdziesz duże ilości przeciwutleniaczy, nienasyconych kwasów tłuszczowych i steroli roślinnych. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii udowodnili, że jedzenie pistacji obniża poziom cholesterolu LDL we krwi.
Łosoś
Naukowcy z Uniwersytetu Anglii Wschodniej w Norwich twierdzą, że jeden stek z łososia dziennie pomaga zachować zdrowe serce aż do późnej starości.
Tłuste ryby zawierają zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi. Spożywanie łososia sprawia, że tętnice są bardziej elastyczne, ciśnienie unormowane, a tym samym ryzyko wystąpienia groźnych schorzeń kardiologicznych znacznie niższe.