6 produktów na dobry wzrok. Koniecznie jedz częściej
Od rana do wieczora wytężamy wzrok, siedząc przed ekranami komputerów i telewizorów oraz wpatrując się w wyświetlacz telefonu. Ból głowy, pogorszenie ostrości widzenia, zmęczenie i ból oczu to sygnały, że możesz potrzebować okularów.
Aby przynieść ukojenie narządowi wzroku, warto od czasu do czasu odejść od ekranu czy monitora. Można także stosować specjalne nawilżające krople, które przynoszą ulgę suchym oczom. Czy wiedziałeś jednak, że jakość widzenia można poprawić w całkowicie naturalny sposób, a mianowicie włączając do diety określone produkty spożywcze? Oto część z nich.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Nie przegap: Organizm wysyła ci sygnały, gdy masz problemy z poziomem cukru
Jajka
Żółtko jaja to świetne źródło luteiny i zeaksantyny, a także cynku – substancji, które dbają o dobrą kondycję oczu. Jeśli chcesz mieć lepszy wzrok, powinieneś jeść jedno jajko dziennie.
Obawiasz się o poziom cholesterolu? Nie musisz się martwić, ponieważ najnowsze badania wykazały, że jajka wcale nie są tak szkodliwe, jak wcześniej sądzono. Według Światowej Organizacji Zdrowia możemy jeść 10 jaj tygodniowo.
Migdały i pistacje
Dzięki dużej zawartości witaminy E migdały mogą hamować proces zwyrodnienia plamki żółtej.
Jedna garść tych orzechów zapewni ci połowę zalecanej dawki witaminy E na cały dzień. Jeśli chcesz zadbać o swój wzrok, sięgnij również po pistacje. Spośród wszystkich rodzajów orzechów, to właśnie pistacje uważane są za najlepsze dla dobrego widzenia. Małe, zielone orzechy zawierają luteinę, zeaksantynę i witaminę E.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Tłuste ryby
Tuńczyk, łosoś, makrela, sardynki i pstrąg są bogate w kwas DHA, który znajduje się też w siatkówce oka. Badania wykazały, że niski poziom DHA może wywoływać zespół suchego oka. Właśnie z tego powodu, należy często przyrządzać ryby na obiad.
polecamy łososia – zawiera kwasy omega-3 oraz witaminę D, które pozytywnie wpływają na stan wzroku.
Redakcja poleca: Organizm wysyła ci sygnały, gdy masz problemy z poziomem cukru
Oliwa z oliwek
Posiłki z małą ilością tłuszczów trans i utwardzonych zapobiegają chorobom siatkówki. Wiele badań wskazuje, że dieta śródziemnomorska (oparta na warzywach, rybach i zdrowych tłuszczach) jest najlepsza dla zdrowia naszych oczu.
Zawsze wybieraj oliwę extra vergine, która ma najwięcej antyoksydantów.
Obejrzyj wideo: Nie wpadaj w panikę. Sprawdź, jak odróżnić rumień wędrujący od reakcji alergicznej
Pomidory
Pomidory zawierają likopen, który hamuje zwyrodnienie plamki żółtej, co często jest przyczyną utraty wzroku u starszych osób. Poza tym pomidory są bogate w witaminę C, która również chroni wzrok.
Najwięcej likopenu jest w przetworzonych pomidorach, czyli takich, które przeszły obróbkę termiczną - zostały ugotowane lub upieczone. Aby zwiększyć wchłanialność likopenu ze świeżych pomidorów, jedz je zawsze w towarzystwie oliwy z oliwek.
Zobacz także: Koktajl na turbospalanie. Działa w jelitach jak szczotka
Borówki
Borówki to bomby antyoksydantów i jeden z najzdrowszych produktów dla oczu. Są źródłem witamin A i C, a także cynku. To właśnie cynk może powstrzymać rozwój kurzej ślepoty i pozwala oczom przystosowywać się do widzenia w ciemności.
Dodatkowo witamina E z borówek zapobiega zaćmie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.