6 produktów na zdrową cerę w okresie zimowym
Utrzymanie zdrowej cery to nie lada wyzwanie bez względu na porę roku. Zimą delikatna skóra twarzy musi radzić sobie z wyjątkowo niesprzyjającymi czynnikami. Niskie temperatury, smog i silny wiatr mogą powodować wysuszenie, swędzenie, podrażnienia skóry, a także wywoływać stany alergiczne.
Co, oprócz picia dużej ilości płynów i nakładania kremów nawilżających, można zrobić, aby wspomóc skórę twarzy w uciążliwych okolicznościach? Odpowiedź tkwi w dobrze dobranej diecie. Oto kilka produktów, na które warto spojrzeć przychylniej w chłodne dni.
Łosoś
Włączając łososia do zimowego menu, serwujemy sobie sporą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3. Pomagają one w walce z suchą i łuszczącą się skórą. Podobne działanie będą miały inne tłuste ryby, np. makrela i tuńczyk. Tego rodzaju ryby zawierają dużo witaminy D, której zwłaszcza zimą może brakować skórze.
Oliwa z oliwek
Naturalna oliwa zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych, witaminy E i A. Substancje odżywcze i minerały zapewniają zdrową, odżywioną cerę. Pomagają utrzymać właściwy poziom nawilżenia i jędrności skóry. Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem antyoksydantów, które minimalizują uszkodzenia skóry, zapobiegają przebarwieniom i neutralizują wolne rodniki.
Marchew
To doskonałe warzywo na zimę. Bogata w witaminy i składniki odżywcze nadaje skórze piękny i zdrowy wygląd. Witamina A, przeciwutleniacze i karoten pomagają zwalczać podrażnienia skóry. Warzywo zawiera także przeciwutleniacze. Zapobiegają one oznakom starzenia, bliznom i przebarwieniom. Podobnie jak awokado marchewki są źródłem likopenu, który chroni przed promieniami UV.
Awokado
Zawiera witaminy A, E i C. Dzięki tym składnikom odżywczym skóra nabiera blasku i jest chroniona przed szkodliwym wpływem ciężkich warunków pogodowych. Awokado jest także źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom nawilżenia i zapobiegają wysuszaniu skóry.
Grejpfrut
Witamina C zawarta w grejpfrutach wspiera układ odpornościowy w zwalczaniu problemów skórnych. Owoce te zawierają także sporą ilość likopenu. Jest to związek chemiczny, który odpowiada za gładką, rumianą cerę. Ponadto składniki owocu chronią skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV.
Szpinak
Jako dobre źródło żelaza jest doskonałym dodatkiem do zimowej diety. To warzywo liściaste jest prawdziwą bombą witaminową i odżywczą, która pomaga utrzymać sprawną pracę mózgu, zdrową cerę i włosy. Antyoksydanty zawarte w szpinaku pomogą w walce z łuszczącą się skórą, podrażnieniami i infekcjami. Żelazo nadaje cerze atrakcyjny, rumiany koloryt i zwalcza anemię.