Sześć mało znanych składników, które powinny znaleźć się w twojej diecie

Każdy z nas wie, że witamina C wzmacnia odporność, a magnez pomaga w stresujących sytuacjach. Coraz więcej mówi się też o skutkach niedoboru witaminy D. Istnieje jednak wiele składników odżywczych, o których mało kto słyszał, a są bardzo ważne dla zdrowia organizmu. Jakie to substancje?

Lodówka świeżych warzyw i owocówLodówka świeżych warzyw i owoców
Źródło zdjęć: © 123RF

 

Rola jodu w organizmie

Jod należy do najważniejszych pierwiastków, bez którego funkcjonowanie organizmu byłoby wręcz niemożliwe. Występuje w organizmie w niewielkich ilościach, jednak jego dobroczynny wpływ bywa bezcenny. Jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ zapewnia prawidłowy wzrost płodu, a także dzieci - wpływa na rozwój intelektualny.

Ponadto jod wspomaga prawidłowe działanie tarczycy, produkującej hormony regulujące wieloma procesami życiowymi. Pierwiastek ma także działanie uspokajające i pozytywnie wpływa na koncentrację. Jod występuje np. w owocach morza, jogurcie, mleku i sushi. Pierwiastek ten można również znaleźć w serach, rybach (dorszu, mintaju, łososiu) i jodowanej soli kuchennej.

Tiamina, czyli witamina B1

Tiamina należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Uczestniczy w procesach energetycznych i neurofizjologicznych. Jest niezbędna do przemian metabolicznych w organizmie. Oprócz tego, warunkuje prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych i uczestniczy w produkcji energii.

Niedobór tiaminy może przyczynić się do zaburzeń pracy układu pokarmowego i sercowo-naczyniowych. Ponadto zbyt mała ilość witaminy w organizmie może objawiać się depresją, osłabieniem mięśni, zmniejszeniem apetytu, a nawet zaburzeniami miesiączkowymi. Warto włączyć do diety produkty bogate w tiaminę, takie jak mięso wieprzowe, ryby, nasiona słonecznika, orzechy, groszek i gotowane szparagi.

Tryptofan na depresję

Tryptofan jest aminokwasem egzogennym, który zapobiega depresji i niweluje zmęczenie. Aminokwas odgrywa ważną rolę w układzie nerwowym, uczestniczy w procesie wydzielania hormonu wzrostu, wpływa na system immunologiczny człowieka i reguluje przemianę materii.

Ponadto składnik ten bierze udział w produkcji seratoniny – odpowiedzialnej za lepsze samopoczucie. Tryptofan można odnaleźć przede wszystkim w szparagach i rybach.

Witamina K na prawidłowe krzepnięcie krwi

Witamina K jest odpowiedzialna za krzepnięcie krwi i utrzymanie prawidłowej hemostazy. Odgrywa także ważną rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanki kostnej. Jej niedobór prowadzi do zmniejszonego wytwarzania protrombiny, a także do wydłużenia czasu krzepnięcia krwi.

Z kolei nadmierne dawki mogą niekorzystnie wpłynąć na pracę wątroby, a także wywołać skoki ciśnienia tętniczego. Witamina znajduje się w zielonych warzywach, np. w szpinaku lub kapuście.

Likopen

Likopen należy do grupy karotenoidów i ma działanie przeciwutleniające. Jest to czerwony barwnik, który występuje w pomidorach czy papryce. Najwięcej tej substancji występuje jednak w przetworach, np. w ketchupie. Likopen przyczynia pomaga w zmniejszeniu stężenia „złego” cholesterolu i wzmacnia serce.

 

Poza tym zmniejsza ryzyko zawału serca, usuwa wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego.

Cholina, czyli witamina B4

W organizmie człowieka cholina pełni wiele ważnych funkcji, m.in. przyspiesza spalanie tłuszczu w organizmie, pomaga w usuwaniu toksyn, rozszerza naczynia krwionośne, pobudza perystaltykę jelit i wplywa na układ nerwowy. Niedobór witaminy może powodować zaparcia, bóle głowy, stany lękowe, wzrost cholesterolu, bezsenność, rozdrażnienie i zaniki pamięci.

Nadmiar z kolei wywołuje zaparcia, biegunkę, zaburzenia psychiczne (w tym depresję) i obniżenie ciśnienia tętniczego w krwi. Witamina występuje zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych, np. w fasoli, ziemniakach, płatkach owsianych, wieprzowinie i jajkach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka