6 zdrowych produktów, których jesz za dużo
Myślisz, że jedząc zdrowe produkty, takie jak awokado, komosa ryżowa, banany czy nasiona chia, schudniesz? To prawda, pod warunkiem, że nie jesz ich za dużo. Przesadzanie z ilością zdrowych produktów może przynieść skutki odwrotne do zamierzonych – przytyjesz i zaszkodzisz swojemu zdrowiu. Poniżej znajdziesz listę 6 zdrowych produktów, których jesz za dużo.
Awokado
Awokado świetnie wpływa na serce, trawienie oraz wygląd skóry i włosów. Trzeba jednak pamiętać, że jest bogate w tłuszcze – są to zdrowe tłuszcze, ale mimo wszystko dostarczają kalorii. Jeden owoc to 322 kalorie i 29 gramów tłuszczu. Właśnie dlatego należy zwrócić uwagę na ilość zjadanego awokado. Możesz dodać 1/3 owocu do posiłku, ale tylko tyle potrzebujesz, by w pełni skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości.
Kokos
Chętnie dosypujesz wiórki kokosowe do owsianki, przygotowujesz koktajl z mleczka kokosowego, a do smażenia używasz oleju kokosowego? Owoc ten to świetne źródło błonnika, witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy, ale łatwo z nim przesadzić. Staraj się nie przekraczać dawki 2 łyżeczek oleju oraz 2 łyżeczek wiórków do jednej porcji jedzenia, a na pewno nie przytyjesz.
Banany
Chętnie jemy banany, ponieważ są łatwo dostępne, tanie i pełne wartościowych składników odżywczych. To jednak owoce, z którymi nie należy przesadzać i tygodniowo jeść jedynie kilka sztuk. Zbyt dużo bananów w diecie może doprowadzić do hiperkaliemii, czyli nadmiaru potasu w organizmie. Nawet jeśli bardzo je lubisz, nie przesadzaj z ich ilością, bo twoja dieta będzie monotonna. Zastąp je innymi owocami, aby twoje posiłki były różnorodne i bogate w różne witaminy i minerały.
Nasiona chia
Nasiona chia to absolutny hit zdrowego odżywiania. Nie powinniśmy z nich rezygnować, ponieważ są źródłem kwasów Omega-3, białka, błonnika i antyoksydantów. Moda na chia nie powinna usprawiedliwiać dosypywania cennych ziaren do każdego posiłku. Wystarczy, że do jogurtu, smoothie czy sałatki dodasz jedną ich łyżeczkę. Nadmiar tych nasion może wywołać trudności z trawieniem.
Komosa ryżowa
Quinoa przebojem wdarła się na nasze talerze, głównie ze względu na dużą zawartość błonnika i białka. Komosa ryżowa jest świetnym produktem dla odchudzających się oraz wszystkich, którzy preferują zdrową, nieprzetworzoną kuchnię. Jej popularność sprawia, że nie zwracamy uwagi na ilość zjadanej kaszy. Tłumaczymy sobie, że skoro jest zdrowa, możemy jeść ją do woli. Niestety, jak każdy rodzaj pożywienia, komosa zawiera kalorie. Jeśli jemy zbyt duże porcje, możemy przybrać na wadze. Racjonalna dawka to około 1/2 filiżanki do jednego posiłku. Skorzystamy wtedy ze wszystkich jej właściwości, bez obaw o obwód talii.
Koktajle
Smoothie to częsty wybór na szybkie śniadanie albo sycącą przekąskę. Lubimy te na bazie owoców i mleka, ale często dodajemy do nich również inne składniki. Aby koktajl miał więcej białka, zwykle sięgamy po otręby, siemię lniane czy masło orzechowe. Pamiętajmy, że każdy dodatkowy składnik to również dodatkowe kalorie. W komponowaniu smoothie ważne jest zachowanie proporcji. Nie przesadzajmy z ilością bananów oraz kalorycznych mlek smakowych. Zwróćmy uwagę na to, by w naszym koktajlu zawsze były owoce, najlepiej sezonowe.
Nadmiar zdrowych produktów wcale nie przynosi dodatkowych witamin i minerałów, a może niekorzystnie wpłynąć na naszą sylwetkę i zdrowie. Przy tworzeniu posiłków kierujmy się zdrowym rozsądkiem, a na pewno nie przedawkujemy żadnych składników.