5 z 9Dna moczanowa (podagra)
Głównymi czynnikami rozwoju dny moczanowej są złe nawyki żywieniowe, w tym zbyt duża ilość alkoholu. Na zachorowanie na podagrę wpływa hiperurykemia. Polega to na nadmiernym stężeniu kwasu moczowego w osoczu krwi, które spowodowane jest zmniejszonym wydalaniem go przez nerki. W ten sposób niewydalony kwas moczowy odkłada się w ścięgnach i stawach, tworząc kryształki moczanu jednosodowego. Alkohol przeszkadza w usuwaniu kwasu moczowego z osocza krwi, ponieważ nerki skupiają się na usuwaniu właśnie alkoholu, a nie kwasu moczowego. Taka sytuacja powoduje pojawienie się stanu zapalnego. Osoby, które cierpią na hiperurykemię, powinny wyłączyć z diety produkty bogate w puryny. Są to związki, które poprzez proces metaboliczny tworzą kwas moczowy. Duże ilości puryn zawiera np. piwo.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: Choroba brudnych rąk atakuje. W tym roku zachorowało już 1426 osób. Zobacz, jak się ochronić