5 z 8Dobry dla cukrzyków
Płyn traktowany jest również jako doskonały środek w leczeniu cukrzycy. Wszystko to za sprawą jego właściwości. Ocet jabłkowy stabilizuje stężenie glukozy we krwi oraz zapobiega niebezpiecznym skokom cukru. Potwierdzają to wyniki badań z 2015 roku, które opublikowano w „Journal of Diabetes Research”.
Zdaniem naukowców, u osób chorych na cukrzycę typu 2, które go piły, badania wykazały niższy poziom glukozy, insuliny oraz trójglicerydów we krwi w porównaniu do grupy spożywającej placebo.
Działanie octu jabłkowego jest więc korzystne dla osób zmagających się z insulinoopornością bądź ze stanem przedcukrzycowym. Nie zastępuje jednak insuliny oraz innych środków stosowanych w leczeniu cukrzycy. Trwają dalsze badania nad wpływem płynu na tę chorobę.
Zobacz także: Zaskakujące standardy leczenia cukrzycy