7 powodów dla których warto pić sok z imbiru (WIDEO)
Pochodzący z Chin imbir jest niezwykle popularny w państwach azjatyckich. W kraju nad Wisłą jednak nie jest tak często stosowany. A szkoda, bo ta przyprawa nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także ma szereg właściwości prozdrowotnych. Wystarczy wspomnieć, że Azjaci od wieków stosują go jako ważny element medycyny naturalnej i orientalnej kuchni.
Możemy go spożywać w różnej formie. W sklepach dostaniemy go sprzedawany jako proszek lub korzeń. Świetnie sprawdzi się jako przyprawa do wyrazistych dań lub składnik herbaty i naparu.
Dobrym pomysłem jest też zrobienie soku imbirowego, który nie tylko dobrze wpłynie na naszą odporność, ale też m.in. złagodzi ból mięśni i wpłynie na apetyt. Na tym jednak jego zalety się nie kończą.
Imbir ma wiele cennych i ważnych dla prawidłowej pracy organizmu właściwości. Jest źródłem m.in. węglowodanów, błonnika, potasu, kwasu foliowego, wapnia, sodu, fosforu i magnezu.
Znajdziemy w nim też witaminy, chociażby witaminy C, E i B.
Chcesz wiedzieć, dlaczego warto włączyć do diety sok z imbiru? Zobacz WIDEO.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl