2 z 9Szpinak
Liście szpinaku wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem, kiedy podawano im je w formie mało apetycznej. Nic zatem dziwnego, że wielu z nas unika go jak ognia. A szkoda, bo szpinak jest nie tylko zdrowy, ale – jeśli jest odpowiednio przyrządzony – bardzo smaczny.
W swojej diecie uwzględnić go powinny zwłaszcza osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze. Roślina ta zawiera dużo potasu, który działając wspólnie z magnezem skutecznie obniża ciśnienie.
W liściach szpinaku znajduje się również żelazo, choć w ilości mniejszej niż sądzono przed laty. Dużo w nich również kwasu foliowego. Obfitują ponadto w witaminę K, która odgrywa niebagatelną rolę w procesie krzepnięcia krwi.
Szpinak jest niskokaloryczny, stąd doskonale wpisuje się w dietę osób z nadciśnieniem, którzy często walczą z nadmiarem kilogramów.
I choć szpinak jest bardzo zdrowy, nie każdy może często po niego sięgać. Ze względu na zawarty w nim kwas szczawianowy, ostrożnie włączać go do diety powinny osoby z kamicą nerkową.
Z dodatkiem szpinaku warto przygotować pożywny zielony koktajl.