3 z 9Banany
Banany od dawna słyną z właściwości hipotensyjnych, a więc obniżających ciśnienie krwi. Owoce te są doskonałym źródłem potasu (358 mg w 100 g).
Przyczyniają się ponadto do obniżenia poziomu cholesterolu. Zawierają duże ilości pektyn. Poprawiają trawienie, łagodzą objawy wrzodów żołądka. Pobudzają wydzielanie śluzu, który tworzy warstwę ochronną jelit. W ten sposób neutralizują działanie soków żołądkowych i zmniejszają ryzyko powstawania mikrouszkodzeń przewodu pokarmowego.
Zawarte w bananach tzw. inhibitory proteazy wykazują zdolność niszczenia bakterii H. pylori, która w zdecydowanej większości przypadków odpowiada za rozwój choroby wrzodowej.
Ze spożywania bananów zrezygnować muszą jednak diabetycy, gdyż owoce te mają wysoki indeks glikemiczny (zwłaszcza te bardzo dojrzałe). Są ponadto wysokokaloryczne.