4 z 9Gorzka czekolada
Czekolada najczęściej wydaje się być produktem zakazanym w zdrowej i zbilansowanej diecie. Jest jednak wyjątek: gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao.
Nie chodzi tu oczywiście o jej nieumiarkowane spożycie, bo to z pewnością nie wyjdzie nikomu na zdrowie, ale o racjonalne sięganie po jedną lub dwie kostki czekolady kilka razy w tygodniu. W niej najzdrowsze jest kakao. Ziarna kakaowca mają wiele cennych witamin i składników mineralnych, m.in. potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo.
Ziarna kakaowca zawierają ponadto polifenole i antyoksydanty, m.in. flawanole. To one w pewnym stopniu wpływają na obniżenie ciśnienia we krwi. Potwierdzili to naukowcy z Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka w Nuthetal.
Przez dekadę obserwowali oni nawyki żywieniowe 20 tysięcy Niemców. Zauważyli, że osoby, które każdego dnia zjadały kostkę ciemnej czekolady miały znacznie niższe ciśnienie w porównaniu z tymi badanymi, którzy nie sięgali po ten przysmak. Podobne obserwacje czyniono we Włoszech. I tu uzyskano podobne wyniki.