6 z 9Pestki słonecznika
Pestki słonecznika stanowią zdrową i pożywną przekąskę. Te niepozornie wyglądające ziarenka są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Zawierają witaminę E, która uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i chroni czerwone krwinki przed zbyt szybkim rozpadem. Zapobiega tym samym miażdżycy i chorobom serca, na których wystąpienie szczególnie narażone są osoby z nadciśnieniem.
Pestki słonecznika powinny być obecne w diecie osób z nadciśnieniem. Obfitują one bowiem w potas, który naturalnie obniża ciśnienie, wyróżniając się przy tym niską zawartością sodu.
Pracę układu krwionośnego i nerwowego wesprą ponadto obecne w pestkach słonecznika witaminy z grupy B.
Nasiona słonecznika są również źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływają one pozytywnie na układ krążenia i wspierają odporność.