8 z 9Pieczone ziemniaki
Dobrze przyrządzone ziemniaki, a zatem bez dodatku soli, tłuszczu czy sosu, mogą skutecznie obniżyć ciśnienie krwi.
Naukowcy z University of Scranton w stanie Pennsylvania przeprowadzili badania, z których wynika, iż ziemniaki zawierają przeciwutleniacze z grupy fenoli, antocyjany i karotenoidy, wykazując działanie hipotensyjne
Do badań zaprosili osoby z nadwagą lub otyłością i nadciśnieniem tętniczym. Przez miesiąc do ich jadłospisu włączone zostały ziemniaki pieczone w skórce. Po czterech tygodniach u badanych ciśnienie rozkurczowe spadło średnio o 4,3 proc. (4 mm Hg), a ciśnienie skurczowe o 3,5 proc.
Czas zatem odczarować złą sławę ziemniaka. Kojarzy się on z bogatym w węglowodany i puste kalorie daniem. Jeśli jednak przygotuje się go bez dodatku masła i śmietany oraz bez smażenia, ziemniak może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.