Chronią przed słońcem. Wzmacniają odporność i pozwalają zachować młodość na dłużej
Ochrona przeciwsłoneczna kojarzy się z kremami z filtrami, kapeluszem i parasolem słonecznym. Okazuje się jednak, że chronić skórę przed poparzeniami słonecznymi możemy również w mniej konwencjonalny sposób. Wiele produktów spożywczych zawiera substancje, które naturalnie wzmacniają odporność skóry na promieniowanie słoneczne. Jeśli znajdą się w twoim menu, zmniejszysz ryzyko groźnych oparzeń i zwiększysz swoje szanse na piękną, złocistą opaleniznę.
Poznaj 6 produktów spożywczych, które chronią przed promieniami słonecznymi.
1. Oliwa z oliwek
Masz w kuchni butelkę oliwy z oliwek? Oto kolejny powód, by częściej dodawać ją do potraw. Dzięki zawartości witaminy E i polifenoli zdrowy olej może ochronić skórę przed słońcem. Spożywanie produktów bogatych w witaminę E zabezpiecza przed stresem oksydacyjnym i redukuje ryzyko uszkodzeń skóry przez promieniowanie UV.
Pamiętaj, aby nie podgrzewać oliwy z oliwek extra vergine. Stosuj ją do sałatek albo polewaj nią już przyrządzone warzywa. Wystarczy jedna łyżeczka oliwy dziennie, aby wzmocnić możliwości ochronne skóry. Nie zapominaj, że ten produkt nadaje się również do stosowania zewnętrznego w pielęgnacji skóry.
2. Orzechy włoskie
Ochrona skóry przed słońcem w naturalny sposób będzie możliwa, jeśli w twojej diecie nie zabraknie kwasów omega-3. Dobrym źródłem tych substancji są orzechy włoskie. Regularne chrupanie orzechów sprawia, że komórki skóry są bardziej odporne na szkodliwe działanie słońca.
W letnim menu nie powinno zabraknąć dań z wykorzystaniem smacznych orzechów włoskich. Możesz jeść je solo jako smaczną przekąskę albo dodawać do różnych potraw. Świetnie smakują w daniach na słodko (z jogurtem i miodem, w owsiance, deserach), ale warto również je dorzucać do sałatek ze świeżych warzyw.
3. Jabłka
Nie bez powodu jabłka są uważane za jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Jeden owoc to bomba antyoksydantów i polifenoli, które są ważne zarówno dla twojego zdrowia, jak i stanu skóry. Przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki, wzmacniają odporność i chronią przed przedwczesnym starzeniem. Potrafią również obronić skórę przed promieniowaniem słonecznym, które jest jedną z głównych przyczyn powstawania zmarszczek.
4. Kawa i herbata
Zyskałeś kolejny powód, by wcale nie rezygnować z małej czarnej – okazuje się, że zarówno kawa jak i herbata mogą wpłynąć na kondycję skóry i być przydatne w profilaktyce oparzeń słonecznych.
Nasze ulubione napoje są pełne polifenoli, czyli naturalnych substancji, które regulują rozkładanie się melaniny w skórze. Dzięki nim możesz uniknąć mało estetycznych przebarwień, które często pojawiają się na cerze po powrocie z wakacji w ciepłych krajach.
Polifenole stymulują również odnowę komórek, czyli wzmacniają naturalną odnowę skóry. Potwierdzają to badania. W Japonii, gdzie spożycie herbaty jest bardzo duże, kobiety rzadko skarżą się na zmiany w pigmentacji skóry. Naukowcy twierdzą, że to zasługa antyoksydantów z herbaty, dlatego warto jak najczęściej sięgać po filiżankę zielonej herbaty.
5. Brokuły
Sulforafan zawarty w brokułach aktywuje system obronny organizmu, gdy do skóry zaczynają docierać promienie słoneczne. Poza tym to zielone warzywo działa przeciwzapalnie i dzięki zawartości antyoksydantów wzmacnia odporność całego organizmu. Jeśli wybierasz się na urlop pod palmami, powinieneś częściej jeść brokuły. Ochrona przeciwsłoneczna przez dietę to jeden z najprostszych i najbardziej skutecznych sposobów na uniknięcie oparzeń na wakacjach.
6. Bazylia
Co mają wspólnego bazylia i bezpieczne opalanie? Okazuje się, że aromatyczne zioło, którego często używamy w kuchni, jest świetnym produktem do ochrony przed słońcem.
Liście bazylii są źródłem zeaksantyny – substancji, która działa jak naturalny filtr UV, podobny do tego w okularach przeciwsłonecznych. Chroni wzrok przed uszkodzeniami, które może wywołać nadmierna ekspozycja na promieniowanie słoneczne bez odpowiedniego zabezpieczenia wzroku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl