8 korzyści z jedzenia dwóch jajek dziennie
Jajka są pełne składników odżywczych, których potrzebuje organizm. Jedzenie ich dostarcza niezbędnego białka i witamin, ale także tłuszczu. Wbrew powszechnej opinii, jaja nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi. Jak zatem mogą wpłynąć na nasze zdrowie?
Zobacz film: "Jajka a wzrok"
- 1. Jedzenie dobre dla mózgu
- 2. Jajka chronią oczy
- 3. Pomagają wchłonąć wapń
- 4. Zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia
- 5. Jajka pomagają schudnąć
- 6. Jajka zmniejszają ryzyko zachorowania na raka
- 7. Doskonałe w diecie przyszłej mamy
1. Jedzenie dobre dla mózgu
Każdego dnia mózg potrzebuje dobrego paliwa. Niezwykle ważne jest, aby odpowiednio go odżywić - bez tego neurony będą wolniej przewodziły impulsy nerwowe, a szybkość uczenia spadnie.
Naukowcy twierdzą, że cholina zawarta w jajach spowalnia proces starzenia się mózgu. Zalecane jest też włączenie jaj do diety dziecka – wspomaga rozwój.
2. Jajka chronią oczy
Jaja zawierają spora dawkę luteiny. Ta z kolei chroni oczy przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.
3. Pomagają wchłonąć wapń
Białko zawarte w jajkach pomaga zatrzymać i wchłonąć wapń. Poprawia to gęstość i wytrzymałość kości. Na jedzeniu dwóch jajek dziennie zyskają także zęby.
Jajka zawierają witaminę B, która jest niezbędna do utrzymania zdrowych włosów i skóry. Z kolei fosfolipidy zapobiegają chorobom wątroby.
4. Zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia
Regularne spożywanie jajek powoduje wzrost dobrego cholesterolu we krwi. Wzrost poziomu HDL potrzebny jest do usunięcia złego cholesterolu z organizmu.
5. Jajka pomagają schudnąć
Jedzenie jest jedną z największych przyjemności. Białko jaja daje uczucie sytości i zmniejsza chęć na podjadanie. Dieta wysokobiałkowa przyspiesza metabolizm i pomaga spalić więcej kalorii.
6. Jajka zmniejszają ryzyko zachorowania na raka
Cholina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi aż o 24 proc. Regularne jedzenie jaj może uchronić przed nowotworem, jednak należy wybierać te dobrej jakości.
7. Doskonałe w diecie przyszłej mamy
Kobiety w ciąży powinny jeść jajka tylko po pełnej obróbce termicznej. Kwas foliowy pomaga w rozwoju płodu w czasie ciąży. Ponadto ma zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.
Jaja są łatwo dostępne. Należy pamiętać, aby wybierać te najwyższej jakości. Bogate w aminokwasy, witaminy A, C, D i witaminy z grupy B oraz cholinę, kwas foliowy, niacynę i lecytynę. W małym jajku drzemie wielka siła. Warto włączyć je do codziennej diety.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Komentarze