8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować

Istnieje wiele owoców, które mogą zaskoczyć niezwykłym smakiem, wyglądem, a także właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, które z nich warto jeść nie tylko od święta.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie owoców / Shutterstock

/ 8Męczennica jadalna – marakuja

Aromatyczne w smaku, fioletowe, czerwone lub żółte owoce marakui są doskonałym źródłem witamin C i A oraz potasu i błonnika. Jeden owoc zawiera tylko 16 kalorii. Owoce te można spożywać na surowo, z pestkami lub bez nich. Dodaje się je również do sałatek owocowych, jogurtów i deserów. Marakuję można także podawać jako dodatek do kurczaka, wieprzowiny lub ryby.

/ 8Karambola

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Mailamal / CC BY

Karambola to owoc pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Po pokrojeniu przypomina kształtem gwiazdę, dlatego często nazywana jest również gwiaździstym owocem. Jedna karambola zawiera tylko 40 kalorii i jest doskonałym źródłem witaminy C. Nie ma pestek. Można ją po prostu pokroić i zjeść w całości, dodać do sałatki, a także używać do dekoracji. Osoby mające problemy z nerkami nie powinny jej jeść, gdyż zawiera substancje sprzyjające tworzeniu się kamieni.

/ 8Owoce acai

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Forest Starr and Kim S / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Owoce acai pochodzą z Brazylii. Są to małe, ciemne, okrągłe kulki, przypominające wyglądem jagody lub winogrona. Znajduje się w nich wiele przeciwutleniaczy oraz innych składników pomagających zachować dobre zdrowie, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy czy fitoestrole. Z acai przyrządza się odżywcze soki lub dodaje się je do musli.

/ 8Mango

Obraz
© Zdjęcie autorstwa sarangib / CC BY

Mango pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Owoce te mają kolor zielony, żółty lub czerwony. Są źródłem witamin A i C, potasu oraz błonnika. Bardzo smaczne są zarówno świeże, jak i przetworzone. Wystarczy obrać je ze skórki, usunąć duże pestki i można rozkoszować się pysznym, ożywczym, tropikalnym smakiem. Nadają się doskonale do przyrządzania sosów oraz kotajli.

/ 8Papaja

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Janine / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Przypominające kształtem gruszkę owoce papai pochodzą z Ameryki Środkowej. Mają słodki miąższ oraz nadające się do spożycia pestki. Papaja jest cennym źródłem witaminy C oraz potasu. Zawiera również enzym – papainę – który pomaga w trawieniu białek. Jeden owoc zawiera około 118 kalorii. Niestety, świeże papaje są trudno dostępne w Polsce. Można za to spróbować soku z tych owoców lub herbaty z jej liści.

/ 8Granat

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Steven Depolo / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Owoce granatu są wielkości jabłka i mają czerwony, głęboki kolor. Bogate są w błonnik oraz antyoksydanty. Tylko nasiona granatowca są jadalne. Można dodawać je do sałatek, jogurtów oraz deserów. Bardzo smaczny i zdrowy jest sok z granatu. Wiele badań potwierdza jego skuteczność w zapobieganiu rozwojowi raka.

/ 8Gujawa

Obraz
© Zdjęcie autorstwa momo / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Soczysta, słodka, a zarazem kwaskowa gujawa przypomina w smaku truskawki i gruszki. Jadalna skórka może być biała, żółta, różowa lub czerwona. Można spotkać owoce bez pestek lub z nimi. Pestki również są jadalne. Owoce gujawy są wspaniałym źródłem witaminy C. Zawierają też witaminę A, potas oraz błonnik. Można przyrządzać z nich soki, dżemy, a także dodawać do deserów.

/ 8Kiwi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Luc Viatour / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Kiwi są bardzo popularne w Polsce. Jeden owoc ma tylko 70 kalorii, a jest wspaniałym źródłem potasu i błonnika. Zawiera dwa razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Owoce kiwi często dodawane są do sałatek owocowych i soków. Bardzo smaczne są również świeże.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka