Zalety jedzenia gujawy
Gujawa jest powszechnie ceniona za liczne właściwości zdrowotne. Zawiera mnóstwo witaminy A i C, likopenu, potasu i błonnika pokarmowego. Mimo że ten piękny owoc w pełni zasługuje na okazywane mu uznanie, warto pamiętać również o liściach tej niezwykłej rośliny. One również mogą nam zaoferować wiele cennych substancji odżywczych.
Zdrowy mózg
Liście gujawy wpływają korzystnie na dobrą kondycję mózgu ze względu na wysoki poziom witaminy B3 (niacyny) i B6. Niacyna jest znana z tego, że stymuluje cyrkulację krwi, co prowadzi do poprawy funkcji poznawczych.
Zdrowa jama ustna
Liście gujawy mogą pomóc w walce z dolegliwościami jamy ustnej. Można je żuć w celu złagodzenia stanów zapalnych dziąseł, owrzodzenia jamy ustnej lub łagodnych bólu zębów.
Poprawa wzroku
Wysoki poziom witaminy A oznacza, że liście gujawy wpływają dobroczynnie na wzrok. Mogą one zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej, jak również poprawić ogólny stan zdrowia oczu.
Tarczyca pod kontrolą
Liście gujawy wspomagają utrzymanie tarczycy w dobrym stanie ze względu na wysoką zawartość miedzi. Tarczyca jest jednym z najważniejszych gruczołów odpowiedzialnych za regulację poziomu hormonów i prawidłowe funkcjonowanie narządów. Miedź pomaga zachować prawidłową pracę tarczycy, odpowiedni poziom produkcji hormonów oraz ich absorpcji w całym organizmie.
Pomagają w odchudzaniu
Liście gujawy sprawiają, że węglowodany złożone nie zmieniają się w cukry, które są odpowiedzialne za stymulowanie zachcianek i głodu oraz wzrost masy ciała. Dlatego też herbatka z liści może pomóc w walce z nadwagą.
Zdrowa cera
Liście gujawy są bogate w witaminę C i z tego powodu wspomagają walkę z trądzikiem. Można je rozgnieść i stosować punktowo na zmianach skórnych. Domowej roboty pasta z liści z dodatkiem kilku kropel wody to dobra metoda na pozbycie się zaskórników. Nałóż na twarz i trzymaj 10-15 minut.