8 produktów najbogatszych w błonnik
Soczewica i rośliny strączkowe to bogate źródło błonnika. Zawierają również cenne witaminy i minerały. Ich regularne spożywanie pozwala na rozsądne kontrolowanie swojej diety oraz wagi. Można spożywać je w wersji prosto z puszki lub poddawać kuchennej obróbce.
Słodkie ziemniaki
Słodkie ziemniaki można spożywać po ugotowaniu na parze, w postaci purée lub pieczone. Pozytywnym aspektem jest również niska cena tego warzywa, które dostarcza sporej ilości błonnika.
Owoce
Owoce to naturalne źródło błonnika. Na szczególne uznanie zasługują te z jadalną skórką.
Owoce suszone
Jeszcze więcej błonnika możemy znaleźć w owocach suszonych, np. figach, morelach i brzoskwiniach.
Orzechy i nasiona
Bogate źródło błonnika znajdziemy w orzeszkach ziemnych, orzeszkach pekan, orzechach laskowych, nasionach lnu, migdałach, wiórkach kokosowych, pistacjach, pestkach słonecznika i jadalnych kasztanach.
Brązowy ryż
Pełnoziarnisty, brązowy ryż jest bardzo dobrym zamiennikiem ryżu białego i źródłem błonnika. Oprócz tradycyjnych dań, można używać go do przyrządzania ryżowych krakersów i ciasteczek.
Pełnoziarnisty makaron
Pełnoziarnisty makaron zawiera wszystkie witaminy, minerały i błonnik znajdujące się w ziarnach, dzięki czemu może stanowić podstawę wartościowego, zdrowego posiłku.
Pełnoziarniste pieczywo
Pełnoziarniste pieczywo uzyskuje się z mąki nieoczyszczonej. Można produkować je w zasadzie z każdego rodzaju zboża. Pieczywo żytnie cieszy się bardzo dużymi walorami smakowymi.