8 produktów najbogatszych w błonnik

Soczewica i rośliny strączkowe to bogate źródło błonnika. Zawierają również cenne witaminy i minerały. Ich regularne spożywanie pozwala na rozsądne kontrolowanie swojej diety oraz wagi. Można spożywać je w wersji prosto z puszki lub poddawać kuchennej obróbce.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa PublicDomainPicture / CC BY

/ 7Słodkie ziemniaki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Steve Johnson / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Słodkie ziemniaki można spożywać po ugotowaniu na parze, w postaci purée lub pieczone. Pozytywnym aspektem jest również niska cena tego warzywa, które dostarcza sporej ilości błonnika.

/ 7Owoce

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Malte Sörensen / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Owoce to naturalne źródło błonnika. Na szczególne uznanie zasługują te z jadalną skórką.

/ 7Owoce suszone

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Picdream / CC BY

Jeszcze więcej błonnika możemy znaleźć w owocach suszonych, np. figach, morelach i brzoskwiniach.

/ 7Orzechy i nasiona

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Steffen Zahn / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Bogate źródło błonnika znajdziemy w orzeszkach ziemnych, orzeszkach pekan, orzechach laskowych, nasionach lnu, migdałach, wiórkach kokosowych, pistacjach, pestkach słonecznika i jadalnych kasztanach.

/ 7Brązowy ryż

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Rob & Dani / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Pełnoziarnisty, brązowy ryż jest bardzo dobrym zamiennikiem ryżu białego i źródłem błonnika. Oprócz tradycyjnych dań, można używać go do przyrządzania ryżowych krakersów i ciasteczek.

/ 7Pełnoziarnisty makaron

Obraz
© Zdjęcie autorstwa babbagecabbage / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Pełnoziarnisty makaron zawiera wszystkie witaminy, minerały i błonnik znajdujące się w ziarnach, dzięki czemu może stanowić podstawę wartościowego, zdrowego posiłku.

/ 7Pełnoziarniste pieczywo

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jim Champion / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Pełnoziarniste pieczywo uzyskuje się z mąki nieoczyszczonej. Można produkować je w zasadzie z każdego rodzaju zboża. Pieczywo żytnie cieszy się bardzo dużymi walorami smakowymi.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka