Brązowy ryż – wartości odżywcze i zastosowanie. Jak gotować brązowy ryż?

Brązowy ryż jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnego, białego ryżu. Choć gotuje się go nieco dłużej, to jednak jest też znacznie zdrowszy. Dzięki temu, że przechodzi tylko przez nieznaczną obróbkę, jest skarbnicą witamin, błonnika i składników mineralnych. Dlaczego warto go jeść? Ile kalorii ma ryż brązowy? Z czym go podawać?

Ryż brązowy warto jest namoczyć i przepłukać przed gotowaniemRyż brązowy warto jest namoczyć i przepłukać przed gotowaniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Kurek

Czym jest ryż brązowy?

Brązowy ryż pozyskiwany jest z tej samej odmiany ziarna, co ryż biały. Jednak nie jest poddawany tylu procesom oczyszczania, jest tylko częściowo obłuskany. Dzięki czemu zachowuje znacznie więcej wartości odżywczych, witamin oraz błonnika. Ryż brązowy ma lekko orzechowy smak. Jest też znacznie twardszy i posiada więcej walorów smakowych od białego ryżu.

Sprawdza się świetnie w zdrowej diecie, ale i w odchudzaniu. Ryż brązowy ma bardzo korzystny wpływ na układ trawienny. Z uwagi na zawartość błonnika stymuluje perystaltykę jelit. 100 g ugotowanego ryżu to ok. 120 kcal. Indeks glikemiczny ryżu brązowego to 50.

Wartości odżywcze brązowego ryżu

Ryż brązowy to prawdziwe bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Pomimo tego nie jest tak popularny, jak biały. Co na to wpływa? Przede wszystkim przygotowanie go wymaga więcej wysiłku. Gotuje się go nieco inaczej niż ryż biały, bo dużo dłużej. Ponadto produkt ma także krótszy termin przydatności. Dla wielu osób problemem może być także to, że jest on twardszy od białego ryżu.

Smacznego! Przepis na sałatkę z wędzonym łososiem i ryżem basmati

Pomimo tego, warto jest włączyć go do diety, ponieważ zawiera cenne składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wartości odżywcze surowego produktu przedstawiają się następująco:

Jak gotować ryż brązowy?

Przed gotowaniem najlepiej jest namoczyć i przepłukać ziarna wodą. Następnie ryż wrzuca się do osolonej, wrzącej wody. Ile gotować ryż brązowy? Dobrze jest stosować się do wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Czas gotowania może być różny, w zależności od tego, czy ziarna umieszczone są w torebkach, czy luzem.

Zwykle czas gotowania to ok. 30 min bez przykrycia. Po ugotowaniu warto zostawić ryż pod przykryciem (w garnku bez wody) jeszcze na 10 minut, tak by mógł "dojść".

Co zrobić z brązowego ryżu?

Przepisów na ryż brązowy jest naprawdę dużo. Ta odmiana idealnie pasuje do dań mięsnych, warzywnych, ale też zup, sałatek, a nawet słodkich przekąsek. Ryż brązowy można wykorzystać do przygotowania obiadu, zdrowego śniadania, jak i smacznego deseru.

Przykładowe potrawy z wykorzystaniem tego produktu to, chociażby:

  • ryż brązowy z warzywami,
  • sałatka z brązowym ryżem i fetą,
  • ryż brązowy ze szpinakowym sosem,
  • brązowy ryż z dowolnymi owocami,
  • pudding waniliowy z brązowego ryżu,
  • zapiekanka z ryżu brązowego, warzyw i kurczaka,
  • kruche ciasteczka z brązowego ryżu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka